Övrigt

Netflix lanserat i Sverige

Netflix iOS

Som väntat finns nu den amerikanska videotjänsten Netflix även tillgänglig för oss svenskar.

Sedan tidigare finns Netflix integrerat i Apple TV men har hittills inte gått använda för oss svenskar utan att behöva fixa och trixa lite först. I samband med att iOS-appen (för både iPhone och iPad) släpptes sent i natt öppnades även möjligheten för oss svenskar att skaffa ett Netflix-konto på tjänstens webbsida.

Priset för ett månatligt abonnemang ligger på fullt överkomliga 79kr per månad och alla som registrerar sig får en månad kostnadsfritt. För att registrera ett konto krävs det att du knappar in dina kortuppgifter, men du kan när som helst avsluta ditt abonnemang.

Mediokert utbud men gott om svenska undertexter

Hur utbudet för oss svenskar är i jämförelse med i USA låter vi ännu vara osagt, säkerligen kan ni läsare som har ett amerikansk konto komma med ett utlåtande i kommentarerna. Rent spontant verkar Netflix ligga relativt långt efter aktuella TV-seriers avsnittskalendrar – de senaste säsongerna av en rad olika, kända TV-serier finns ännu inte tillgängligt i tjänstens utbud.

Å andra sidan har det mesta av det utbud som finns tillgängligt svenska undertexter, vilket nog många uppskattar. Det som tydligt märks bland utbudet är att produktioner från HBO saknas. Serier som Sopranos, Game of Thrones och True Blood finns inte att hitta så långt ögat kan nå. HBO har valt att gå sin egen väg, och vi väntar ivrigt på den videotjänst som inom kort kommer lanseras i Norden: HBO Nordic.

Är du en som ligger i framkant med filmer och serier som du följer är Netflix troligen inget för dig. Har du däremot sug efter att “se ikapp” serier som du missat eller av annan anledning inte sett är Netflix väldigt prisvärt – speciellt med tanke på att en enda DVD-box ofta kostar flera hundra kronor.

Som väntat har Netflix också köpt in en rad svenska TV-serier, bland annat Playa del sol, Irene Huss, August och Höök. Roligt nog finns även nostalgiska serier som Bamse, Bert och Dårfinkar och Dönickar med i utbudet.

Spela upp på flera enheter samtidigt

Själva appen för iOS är tyvärr inte så bra som man förväntar sig. Den är allmänt seg, har svårt för avgöra ifall du trycker eller skrollar och har på mindre än en timme kraschat ett par gånger. Det kanske tråkigaste är att den inte har fullt stöd för AirPlay, vilket innebär att de som har en Mac mini stationerad under TV:n inte kan åstadkomma det som Apple TV-ägare kan: att strömma bild och ljud trådlöst till TV:n. Det AirPlay-stöd som finns implementerat är endast för ljud.

Uppdatering: AirPlay med både bild och ljud fungerar om du aktiverar skärmdubblering.

Positivt är dock att den är optimerad för nya iPhone 5, har retinastöd för nya iPad samt är riktigt snabb på att buffra igång filmerna. Något som överraskar är också att du kan spela upp film och TV-serier med samma konto på flera enheter samtidigt. Att spela upp filmer på 4 olika iOS-enheter samt via webbsidan på en Mac samtidigt visade sig inte vara några som helst problem, förutom att webbsidan kräver att du installerar tillägget Microsoft Silverlight för att du ska kunna strömma via webbläsaren.

Du som har en Apple TV ska från och med idag kunna logga in med ett svenskt Netflix-konto.

Netflix på App Store (kräver Netflix-konto)

Netflix - Netflix, Inc.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!