Övrigt

Nej – personerna bakom Swefilmer riskerar inte 15 års fängelse

Just ny sprider sig en tweet som jämför det möjliga straffet för Swefilm-ägarna med “Hagamannen”. Enligt den riskerar skaparen av Swefilmer 15 år medan Niklas “Hagamannen” Lindgren, dömd till våldtäkt släpptes ut från fängelset med flera år kvar på sitt straff.

Detta är helt fel. Straffet för upphovsrättsbrott är böter eller max 2 år i fängelse. Precis som med fallet Niklas Lindgren så betyder det dessutom att man endast sitter i fängelse 2/3 av tiden. Än så länge har ingen dömts till maxstraff för upphovsrättsbrott. Till exempel dömdes Peter Sunde till 8 månaders fängelse i Piratebay-rättgångerarna. Däremot är det väldigt höga skadestånd för upphovsrättsbrott jämfört med våldbrott. Peter Sunde och de andra inblandade dömdes att betala 30 miljoner kronor medan Niklas Lindgren dömdes att betala 430 000 kronor till sina offer.

Genom att tanklöst sprida vidare den typen av felaktig information hjälper du till att försvaga vårt rättsamhället, en tweet i taget.

[related]Läs mer om Swefilmer[/related][display-posts tag=”Swefilmer” image_size=”thumbnail” order_by=”date” order=”DESC” posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!