Övrigt

Namninsamling mot Copyswede

“CopySwedes avgifter gör datorer, mobiltelefoner, surfplattor, hårddiskar, spelkonsoller och många andra teknikprylar betydligt dyrare för dig som konsument. CopySwede har ensidigt tagit beslut om att påföra branschen (och därmed i slutänden dig) dessa avgifter. Detta trots att de vet att det bara är ett litet fåtal som använder sin telefon, surfplatta, eller annan hemelektronik för privatkopiering.”

Detta skriver upphovsmännen till ett upprop mot Copyswede. Genom en namninsamling som skall lämnas till Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth hoppas man kunna förändra en rad punkter om hur privatkopieringsavgiften fungerar.

Dessa är:

  • Privatkopieringsavgiften skall inte omfatta datorer, surfplattor, spelkonsoler, hårddiskar, mobiltelefoner eller någon annan enhet som inte är “särskilt avsedd” för privatkopiering av musik, film eller annan media.
  • Privatkopieringsavgiften skall i framtiden inte skötas av en privat organisation utan av lämplig statlig myndighet där de avgiftsbelagda medborgarna garanteras full insyn i ekonomi och fördelning av insamlade avgifter.
  • Privatkopieringsavgiftens nivå skall granskas och löpande revideras av en oberoende aktör så att den på ett relevant och verklighetsförankrat sätt följer marknadens utveckling.

Att förändra en sådan här sak är emellertid ingen liten sak. Privatkopieringsavgiften regleras av upphovsrättslagstiftningen och lagar är något som ändras av Sveriges riksdag – inte enskilda ministrar eller regeringen. Brinner du för denna fråga gör du därför rätt att höra dig för vad de partier och riksdagsledamöter som du har förtroende för har för åsikt i frågan – om det överhuvudtaget finns en åsikt.

Till skillnad mot kommunerna finns det inte något krav på att riksdagen skall agera när en namninsamling nått ett visst antal underskrifter.

Läs mer på stoppacopyswede.se


[display-posts tag=”copyswede” image_size=”thumbnail” orderby=”date”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!