Övrigt

Mountain Lion: Två irriterande saker med nya adressfältet i Safari

Safari-5-2-omnibar2

Sökresultat från amerikanska Google

En irriterande sak som Apple glömt att lägga in en inställning för är valet av språk för Google när sökningar görs via Safaris nya, kombinerade sök- och adressfält. När du söker via det fältet hamnar du som standard på google.com – den amerikanska versionen av sökmotorn – vilket leder till att sökresultatet ser annorlunda ut än om träffarna visats på svenska Google.

Men om du är inloggad på Google respekteras valet av sökspråk i dina Google-inställningar. Rimligt vore ifall Safari automatiskt anpassade detta berodende på vilket språk du har valt för OS X.

Så om du helst vill få sökresultat från google.se när du använder sökfältet i Safari verkar det som att du måste du vara inloggad på Google och ha svenska inställt i sökinställningarna för Google.

Adressfältet visar inte URL till sökresultatet

En annan konstighet relaterat till ovanstående är att när Google-sökningar görs direkt i adressfältet visas inte URL-adressen till Googles sökresultatsida – istället står dina sökord kvar. Visst kan det vara en tanke med det, och det finns säkerligen de som uppskattar att det fungerar så här, men det finns inget direkt smidigt sätt att tvinga fram URL-adressen när du väl behöver få tag på det. Men det går.

Ett sätt är att använda nya dela-knappen i Safari och välja att dela sidan via exempelvis iMessage, för att sedan kopiera länken från delafönstret. Ett annat sätt är att skapa ett bokmärke och ändra adressen till följande javascript:

javascript:alert(window.location.href)

När du klickar på bokmärket visas en meddelanderuta i Safari med den aktiva flikens/fönstrets URL som går att kopiera.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!