Övrigt

Modifiera menyraden i Mac OS X med MenuStrip

MenuStrip-1

Tidigare idag skrev vi om att det finns en del gömda, och både användbara och oanvändbara, funktioner att aktivera i menyraden. Med separata programmet MenuStrip kan du gå steget längre.

MenuStrip är ett riktigt gammalt program som skapades redan på iBook-tiden, och då skärmarna på den tiden var mycket mindre än dagens var det inte så gott om plats i menyraden för diverse applikationer som var smidiga att ha där. Med MenuStrip kunde du därför antingen modifiera den redan befintliga, men funktionsfattiga, menyraden som fanns i Mac OS X, eller skapa en ny menyrad som kunde placera precis under den ordinarie menyraden, och fylla med trevliga små effektiva genvägar m.m.

MenuStrip uppdaterades tidigare i år till 3.5 med stöd för Snow Leopard 10.6.6 och senare, och trots att programmet har ganska många år på nacken har den nostalgiskt nog en del riktigt gammal design kvar. Vidare kan MenuStrip helt och hållet vistas i den redan befintliga menyraden, om du inte känner för att ha en egen rad under.

MenuStrip-2

I Snow Leopard och Lion kan du idag med MenuStrip göra det mesta. Vill du ha snabbstarts-knappar till applikationer i din menyrad? Eller kanske knappar för att snabbt starta och stänga ner grupper av applikationer? Du kanske vill ha en mapp som du snabbt vill kunna komma åt? Allt det, och mycket mer, kan du åstadkomma med MenuStrip.

– Custom Menus: Create custom menus with your favorite applications, folders, or files.
– QuickLauncher: Launch applications or open files by simply typing their name.
– Application Switcher: App Switcher menu with Hide Desktop / Auto-Hide feature
– Action Buttons: create customizable menu buttons which perform multiple custom actions (launching, hiding, quitting application or opening specified files with the push of a button)
– Alarm Clock and Calendar
– Control Strip: place your menus anywhere on the screen

MenuStrip har även en egen quicklauncher, likt inbyggda Spotlight, och har en auto-hide funktion som gömmer allt annat förutom ditt aktiva fönster. MenuStrip kan även byta ut de ordinarie funktionerna som finns inbyggda i OS X, och ersätta dem med mer funktionsrika versioner.

Om du har en stor skärm idag du med MenuStrip helt enkelt se till att utnyttja allt tomrum i din menyrad. Om du istället har en liten Macbook, kan MenuStrips “Control Strip” (den separata menyraden) snyggt läggas under din befintliga menyrad och ge dig möjlighet att snabbt komma åt ofta använda program, filer och mappar m.m.

MenuStrip-3

Efter att ha testat appen några veckor är jag helt fast. Det mest smidiga för mig är att jag snabbt via drop-down-menyer kommer åt vissa mappar som jag ofta annars navigerar till i Finder. Då och då laggar vissa delar en kort stund, men överlag lider det inte av några större problem. Den enda stora nackdelen är nog att appen är relativt högt prissatt, 75kr.

Det finns även ett plugin-paket som du kan ladda ned via deras webbsida, paketet är gratis och innehåller fyra plugins: Kontakter, iTunes-kontroll, Safari-historik samt en mata-ut-skiva-knapp. Dessa är dock inga som jag har testat.

MenuStrip kostar 75kr och finns att köpa på Mac App Store

MenuStrip - Indeeo, Inc.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!