Övrigt

Mobila skadliga program “nästan uteslutande” fokuserade på Android under 2013

Enligt en rapport från Symantec som släpptes igår tisdag så fortsätte Android angripas mer än något annat mobilt operativsystem under 2013. Alla utom en familj av skadliga program, vilken drabbade Microsofts Windows Phone, var riktade mot Android medan Apples iOS inte drabbades.

De olika app-butikerna, både officiella och från tredje part, som är tillgängliga för Android-användare fortsätter att vara plattformens största svaghet. Exempelvis så dök förra sommaren ett fjärrstyrnings-program upp i flera appar i Google Play Store. Ett problem är att appar dyker upp som uppger sig att vara andra “riktiga” appar samt antivirus-program som i sig själva ställer till problem.

Nu senast var det ett “antivirusprogram” på Google Play som visserligen inte var skadligt men som inte gjorde någonting annat heller mer än att kosta pengar.

Så skyddar du dig

När det kommer till appar med direkt skadlig kod skyddar du dig bäst genom att bara installera program och spel direkt från Google Play. Enligt tidigare undersökningar kom över 99% av all skadlig kod från andra källor än Googles egna butik.

Det andra sättet att skydda dig är sunt förnuft. Varför skall en app ha tillgång till dina kontaktuppgifter, telefon och meddelanden om det bara är ett spel? Läs också vad andra människor har skrivit om appen innan du laddar hem den.

[via: http://appleinsider.com/articles/14/04/08/mobile-malware-authors-almost-exclusively-focused-on-android-in-2013-says-symantec “AppleInsider”]
[source: http://www.symantec.com/security_response/publications/threatreport.jsp “Symantec”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!