Övrigt

Magisk upplåsning av din Mac med iOS-appen Knock

En helt ny app som tar till vara på de energisnåla egenskaperna av senaste versionen av Bluetooth heter Knock. Med appen installerad på en iOS-enhet och ett hjälpprogram installerat på en eller flera av dina Macar blir det möjligt att komma förbi låsskärmen på datorn på ett nästan magiskt sätt.

Genom att knacka försiktigt två gånger på iOS-enheten när du befinner dig i närheten av din dator låses den upp. Appen behöver inte ligga i förgrunden på din iOS-enhet utan det räcker att den ligger kvar i bakgrunden, vilket är ett stort plus.

Faktum är att din iOS-enhet inte ens behöver vara upplåst för att Knock ska fungera – när låsskärmen på din Mac visas, exempelvis när du öppnar locket på en Macbook, dyker en notis upp på din iOS-enhet som uppmanar till att knacka två gånger för att låsa upp datorn. På låsskärmen i OS X symboliseras knackningarna i realtid med två ringar som i en mjuk animation ringlar sig ut från mitten av skärmen.

Enklare och mer genomtänkt än så blir det inte.

Att komma igång är lika enkelt och smidigt som att använda funktionen; de båda apparna sköter ihopkopplingen i princip helt automatiskt, som användare behöver du bara starta dem. Det enda du aktivt behöver göra utöver det är att ange ditt lösenord när hjälpprogrammet i datorn under inställningsfasen frågar efter det.

http://www.youtube.com/watch?v=CyX8FfSKg04#t=0

Anslutningen mellan datorn och iOS-enheten sker över Bluetooth och ditt lösenord skickas krypterat. Bluetooth måste alltså vara på på båda enheterna för att det ska fungera. Om du går iväg från datorn och kommer tillbaka återupprättas anslutningen automatiskt.

Systemkravet är en iPhone av senare modell (med Bluetooth 4.0), vilket innefattar 4S, 5, 5s och 5c, samt en Mac från 2012 och senare, med undantag för Mac mini där även 2011 års modell har den strömsnåla Bluetooth-kretsen.

Knock kompabilitet

Det hela fungerar extremt smidigt och är överraskande pålitligt. Någon gång har jag fått “knacka” en extra gång för att datorn skulle låsas upp, och en enstaka gång har jag fått starta upp appen på min iPhone igen, men i sammanhanget är det inget som är värt att klaga över.

Säkerhetsmässigt kan detta eventuellt få dig som vanligtvis inte har ett lösenord på din Mac att kanske aktivera det. Dock finns det en stor risk med Knock, om både din Mac och iPhone blir stulen av samma person. I de fallen kan alltså en tjuv utan problem kunna låsa upp datorn.

Knock-appen för iOS kostar 28kr på App Store, hjälpprogrammet som behöver laddas ned till datorn är gratis och hämtas från utvecklarens webbsida.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!