Övrigt

Länderna Edward Snowden sökt asyl i samt deras svar

Edward SnowdenFoto: Flickr (CC)

Edward Snowden, som är minst sagt opopulär i USA efter att han spred hemliga NSA-dokument, sitter på Moskvas flygplats och väntar på möjligheten att resa vidare.

För att kunna göra detta har han lämnat in ansökan till 21 länder om asyl. Sverige är inte ett av dessa vilket kan förklaras med hans nära koppling till Wikileaks. Julian Assange på Wikieleaks har som bekant hamnat i klammeri med rättvisan här.

Just rättvisa och de rättstater som upprätthåller denna vållar problem för Edward Snowden. De flesta länder har nämligen lagar som säger att du måste befinna dig inom gränserna för att kunna söka asyl.

Det är inte heller politiker i regering och riksdag som tar dessa beslut utan berörda myndigheter – i alla fall i de länder med ett fungerande demokratiskt system. I Sverige är det till exempel Migrationsverket som beslutar som första instans och därefter migrationsdomstolar vid eventuella överklaganden.

Länderna och deras svar

Australien, Finland, Irland, Norge, Spanien och Ecuador låter meddela att ansökan måste göras inom respektive länders gränser.

Indien och Polen säger direkt nej.

Bolivia, Brasilien, Kina, Kuba, Frankrike, Tyskland, Island, Italien, Nederländerna, Schweiz har inte kommenterat det hela officiellt överhuvudtaget.

Rysslands president Vladimir Putin säger att Snowden måste upphöra med att sprida informationen om de skall överväga asyl. Snowden drog tillbaka sin ansökan efter Putins uttalande.

Venezuela är det enda landet som ställt sig hyfsats positivt till ansökan.

[source: http://www.guardian.co.uk/world/2013/jul/02/edward-snowden-nsa-asylum-application-list-countries “GUARDIAN”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!