Övrigt

Krönika: Spotify on fire!

Min åsikt är att Spotify alltid legat före sina konkurrenter. Det har oftast betytt att utbudet bättre motsvarat mina förväntningar än någon annan tjänst. För mig är det den USP som slår alla andra. Men det betyder inte att allt är perfekt i Spotifys värld, men jag har accepterat bristerna i utbyte mot utbudet. Men konkurrenterna sover inte. Deras utbud blir bättre, och deras funktioner blir bättre. Och nu verkar det äntligen som Spotify vaknat till ordentligt och förstått att det inte hjälper att man har världens kanske största utbud av musik om kunderna inte kan hitta den.

Det största problemet med Spotify sedan dag ett har varit att det är svårt att hitta musik. Jag menar inte att sökmotorn är dålig eller att gränssnittet är krångligt i deras appar. Det handlar helt och hållet om att det saknats funktioner för att upptäcka ny musik. Det är ett generalfel från Spotifys sida att inte utnyttja informationen om sina kunder till att hjälpa dem. De måste sitta på hur mycket data som helst där de kan föreslå ganska exakt vad jag skulle kunna tycka om. Att köra kundernas spellistor mot varandra, och se vad som saknas i respektive lista borde ge en riktigt bra indikator på vad jag skulle kunna vara intresserad av. Det ligger kanske i deras framtid, men saknas idag.

Men de har blivit bättre. MYCKET bättre. Spotifys funktion Radio var en fattig funktion på alla sätt och vis, och nu är de ordentligt på banan med sina funktioner Browse och Discover. Det är två ganska dåliga namn, då jag använder Browse för att upptäcka saker, och Discover för att bläddra bland sådant som matchas mot det jag redan lyssnat på. Och för den som inte förstått det så är jag alltid på jakt efter ny musik, och då behövs alla verktyg man kan få.

Det var ett långt intro för vad som egentligen skulle handla om fyra mer eller mindre nya funktioner, två stora och två små, så låt oss gå vidare:

Browse

Browse ger dig Overview, Top Lists, Genres & Moods, New Releases och News. Här tycker jag omedelbart att du skall bege dig till Genres & Moods, och gå på känsla. Du kommer ganska snabbt upptäcka vilken kraftfull funktion detta är. Det handlar om hundratals spellistor för alla möjliga sorters tillfällen. De är extremt välkurerade och stora nog att kunna spelas ofta utan att det blir en upprepning. De är dessutom oerhört responsiva i förhållande till omgivningen. Är det någon stor festival på G, så hittar du med säkerhet flera spellistor byggda runt just den festivalen. Missa bara inte Mood-listan under Genres & Moods, och välj en lista efter ditt humör eller det humör du vill ha. Fantastisk funktion! Genres & Moods är just nu, tillsammans med P3 den största källan till ny musik för mig (Om P3:s fullständigt ohotade överlägsenhet när det gäller ny bra musik i jämförelse med kommersiell dussinradio kommer jag till en annan dag).

Your Music

Your Music presenterades för några veckor sedan, och jag var lite osäker på vad det egentligen var innan jag testat det, och fick det snabbt förklarat för mig. Sedan dess har jag fått förklara det för flera andra. Därför känns det viktigt att jag även redovisar här. För det är en mycket trevlig funktion, i all sin enkelhet.

Tänk förr i tiden, när du ville ha ett album, då köpte du det. Du fick en vinyl/CD/bunt MP3-filer/kassettband/etc. Du ägde det du köpte. Du kunde köpa album och du kunde köpa singlar. Var man ett riktigt hängivet fan av någon artist eller grupp så köpte man säkert allt de gjorde, oavsett vad man tyckte om det. Ett sorts samlande. Man kan se Your Music som “det du köper”. Vad betyder det? Jo, så här långt har du sparat musik i Spotify genom att skapa spellistor. Det var det enda sättet att “spara” det du gillade. Släppte en ny artist ett nytt album, så var du tvungen att skapa en spellista av det albumet. Med Your Music så får du ett virtuellt bibliotek. När du söker upp ett album eller låt, så kommer du se en knapp som säger Save. Går du in på en artist/grupp så får du knappen Follow istället. Trycker du på någon av dessa så kommer album, låt eller artist att hamna under Your Music-sektionen i din meny. Där kommer du sedan enkelt åt det. För oss som är 80-talister så skulle vi kunna kalla det den “digitala CD-hyllan”. Du behöver alltså inte skapa spellistor och organisera i spellistefoldrar mer, utan allt hamnar i ditt bibliotek. Överskådligt, enkelt att administrera, och du slipper strössla spellistor helt i onödan.

Search offline

En liten men enkel sak. Säg att din mobildata tagit slut, eller att din mobila täckning är lite för dålig för att streama. Då har man den trevliga offline-funktionen i Spotify. Jag har alltid 500-1000 låtar liggande i offlinelistor för stunder när man minst anar att man kommer vara nätlös. Med så många offlinelistor är det däremot lite svårt att minnas exakt vad som är offline och vad som inte är det. Men sedan bara någon vecka tillbaka så har du nu möjlighet att söka enbart bland de låtar som ligger offline, dvs bara bland de låtar du faktiskt kan spela upp. Välkommet!

Play Queue

En av Spotifys trevligare funktioner rent socialt är möjligheten att lägga låtar på kö (även om det i sociala sammanhang tyvärr är allt vanligare att någon helt enkelt bara byter låt, snarare än att lägga i kö, men det är en funktion Spotify säkert gör något åt i framtiden).

Men i iPhonen så har det tro det eller ej saknats en vy för låtar som var lagda i kö. Det är enkelt att köa upp låtar, men du har inte kunnat gå tillbaka och kontrollera vad som ligger i kön, och därmed heller inte radera, flytta om eller på något sätt påverka. En mycket konstig funktion att sakna. Men även detta har Spotify löst senaste veckan.

Vi ser med andra ord en trend av regelbundna, små, men viktiga uppdateringar som anmärkningsvärt förbättrar Spotify som tjänst och håller dem konkurrenskraftiga.

Spotify, ni har mig som kund ett tag till.

(Korspostat från Jezper.se)

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!