Övrigt

Kickstarter: Smart magnetladdning för iPhone – med två stora frågetecken

Ett bara några dagar gammalt Kickstarter-projekt har som målsättning att bland annat göra det enklare att ladda iOS-enheter med en magnetkontakt. Tanken är att en liten modul stoppas in i Lightning-porten och att laddningskabelns kontakt stoppas in en adapter. Sedan är det bara att fästa de magnetiska ändarna mot varandra varje gång enheten ska laddas.

Utöver det har Hevo Labs – företaget bakom projektet – två andra produkter som också grundar sig i det magnetiska tänket: ett extrabatteri som hålls fast med hjälp av magneten, och en iPhone-docka som även den sköter alla laddning och fästning via magneten.

Hevo Labs – magadapter laddkabel

Alla dessa tre produkter utgår från vad de kallar för “MicroAdapter”, den lilla plupp som stoppas in i Lightning-porten på en iPhone och som har en rad synliga magneter på undersidan, likt hur MagSafe-laddkontakten för en Macbook ser ut.

Två stora frågetecken

Det hela både ser och verkar fungera på ett riktigt smart och smidigt sätt, men det finns ett par frågetecken du ska reflektera över innan du swishar över dina surt förvärvade pengar till dem.

https://www.youtube.com/watch?v=UwUy3nczuRg

En stämning bör vara nära förestående

Projekt har redan nått sitt mål på 50 000 dollar, och det med råge, vilket i teorin innebär att produkten kommer att bli verklighet. Faktum är att insamlingen i skrivande stund nått så mycket som 80 000 dollar, vilket ger en liten hint om var det hela kan komma att sluta om 40 dagar när insamlingen är slut.

Patent no 7311526

Men något säger mig att Apple inte tänker sitta och titta på det här och låta det bero. Apple har ett patent för MagSafe – Apples varumärkesnamn för deras magnetkontakter för laddning av Macbook-datorer. Samma namn som Hevo Labs dessutom använder i marknadsföringen för dessa produkter.

Patentet heter “Magnetic connector for electronic device” och gavs till Apple 2007. Det finns helt klart stora chanser att Hevo Labs inkräktar på detta patent.

MFi-certifiering?

Med det i åtanke dyker ett annat stort frågetecken upp: Även om Apple inte tänker stänga ned detta projektet, hur har Hevo Labs tänkt att få produkterna certifierade (MFi) för Apples produkter?

Om tredjepartstillbehör inte certifieras kan (och med stor sannolikhet kommer) Apple att spärra dem i mjukvaran. En del kinesiska kopior på Lightning-kontakten använder egna piratkretsar i kontakterna för att kringgå Apples spärrar, men vi har sett att det endast löser problemet temporärt, tills Apple spärrar dem i en mjukvaruuppdatering.

Håll i plånboken

Kickstarter-projektets grundare Hevo Labs har ännu inte adresserat dessa problem, varför du som spekulant bör vara restriktiv i ditt finansiella stöd för projektet.

I en kommentar säger de dock att de “för tillfället får juridiskt stöd i hur de kan undgå problemet, och att de “inte räknar med att detta ska påverka leveransen av produkterna till alla som backar projektet”.

“With relation to any question of infringement, we are currently taking advice about legal steps and adjustments to avoid this. But we don’t anticipate this affecting delivery of the entire contents to our backers.”

Det hela låter relativt tamt och säger egentligen inte mycket mer än att de själva inte riktigt vet.

Det finns förmodligen en anledning till varför andra tillverkare inte har valt att gå denna väg gällande iPhone-laddning. För så revolutionerande är faktiskt inte idén.

Läs mer om projektet på Kickstarter och på Hevo Labs webbplats.

[source:http://hevolabs.com “Hevo Labs”, https://www.kickstarter.com/projects/1193255258/cabin-the-easiest-way-to-recharge-your-iphone “Kickstarter”]

[related]Relaterat[/related][display-posts tag=”Kickstarter” image_size=”thumbnail” order_by=”date” order=”DESC” posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!