Övrigt

Juridisk motvind för Apple

gavel

Trots att Apple nyligen slutit fred med HTC och kommit överens med det Schweiziska järnvägsbolaget om iPads klockdesign, blåser det ändå en hel del motvind i Apples juridiska läger. Offentliga ursäkter till Samsung, miljardskadestånd för patentintrång och en storvinst som ur alla tänkbara vinklar har synats med lupp.

Juryordförande anklagas för jäv

Velvin Hogan 1

Velvin Hogan, en av jurymedlemmarna i rättstvisten mellan Apple och Samsung som avslutades i somras, var också juryns ordförande under rättegången. Juryn, med Hogan i spetsen, dömde ut ett skadestånd på över en miljard amerikanska dollar till Apples fördel. Sedan domslutet har Samsung på olika sätt försökt få till att rättegången ska tas om, och deras senaste argument består av jävanklagalser mot Hogan.

Tydligen var Hogan inblandad i en rättstvist med hårddsisktillverkaren Seagate 1993 där Hogan vid tidpunkten var anställd, som ledde till att Hogan sattes i personlig konkurs. Det är i sig inget uppseendeväckande, men då Samsung enligt dem själva haft ett “omfattande strategiskt partnerskap” med Seagate under en längre tid anser nu det koreanska bolaget att detta är skäl nog för att Hogan ska ha varit jävig i rättstvisten mot Apple, samt även att Apple ska ha vetat om detta.

Till sitt försvar säger Hogan att den rättstvist som Samsung syftar på hölls för nästan tjugo år sedan, och att han inte meddelat om den på grund av att han – liksom de andra jurymedlemmarna – endast ombads att endast meddela om rättstvister som de varit involverade de senaste tio åren. Vidare ger Hogan även en känga tillbaka mot Samsung och menar att Samsung vetat om detta hela tiden och ändå inte försökt få honom avsatt från juryn, endast för att ha något att klamra sig fast vid ifall rättstvisten inte gick deras väg.

Domaren Lucy Koh har gått med på att fundera över Samsungs anklagelser och synpunkter, och ta upp dem i ett sammanträde i början av december. Apple kommer även krävas på att avslöja ifall deras advokater haft denna information och i så fall hur länge de vetat om det.

Tvingas be om ursäkt – igen

Tidigare i år förlorade Apple en rättstvist mot Samsung i Storbritannien, där det i rätten beslutades att Samsungs Galaxy-tablets inte gör intrång på några Applepatent. En av påföljderna för Apple blev att offentligt förklara just detta – att Samsungs surfplattor enligt rätten inte inkräktar på Apples iPad-patent. Apple överklagade förgäves.

Apple följde denna (antagligen mycket ovanliga) rättspåföljd och lade upp en länk på deras brittiska webbsida där det stod att en domstol i Storbritannien beslutat att Samsung inte plagierat iPad. Apple lade dock till en del information, bland annat det märkliga uttalandet från rätten – som också var ett av argumenten utskrivet domslutet – att Samsungs produkter inte är lika coola som iPad. Hela den första, offentliga ursäkten som Apple publicerade finns att läsa i sin helhet i ett tidigare inlägg här på Allt om Mac.

Det tog dock inte så lång tid innan domarna i fallet ansåg att Apple inte följt rättens anvisningar, och nu har Apple tvingats göra om sin text och i princip också be om ursäkt för den förra enligt rätten missvisande ursäkten.

Idag på Apple.co.uk finns följande att läsa (givetvis måste du dock skrolla ned först):

Apple UK ursäkt

En länk skickar den nyfikne sedan vidare till en vit sida med en kort text fylld med modellbeteckningar, diarienummer av rättsbeslut och länkar som går vidare till domslutet.

Nu kräver den brittiska domstolen även att Apple ska förutom att betala Samsungs alla juridiska kostnader, vilket är praxis i England, även ska betala en slags utökad ersättning som är mycket mer heltäckande än normalt – bland annat ingår utlägg för parkeringsvgifter och telefonsamtal. Ett slags straff för att de först lade upp “falsk och missvisande information”. Hela domslut finns att läsa i sin helhet på webben.

När två miljarder kronor inte är nog

För knappt en vecka sedan dömdes Apple att betala ett miljardskadestånd ($368,2) till ett mjukvarubolag som för fyra patent som bland annat innefattar en VPN-teknik som Apple enligt domen använder för deras Facetime-funkionalitet (Ida Lindkvist på 99mac.se har skrivit en bra genomgång). I ett uttalande till Bloomberg förklarar en av Apples advokater deras ståndpunkt:

“We have been wrongly accused of infringement,” Eric Albritton of the Albritton Law Firm in Longview, Texas, told the jury. “We do not use VirnetX technology. We owe zero.”

facetime_everywhere

Efter ett sådant uttalande kommer det inte som någon chock att Apple bestrider domen, i ett första steg med att begära en ny undersökning om de berörda patenten via det amerikanska patentverket. VirnetX, som mjukvaruföretaget heter, anser sig dock inte vara färdiga med Apple. Samma dag skadeståndet för den första tvisten dömts ut skickade de in en ny stämningsansökan, innehållandes exakt samma fyra patent.

Det enda som skiljer denna stämningsansökan från den gamla är att VirnetX denna gången har siktet inställt på Apples nya, nyligen lanserade produkter; iPhone 5, iPad mini, iPad (4) och den senaste generationen av iPod touch. Utöver det innefattar stämningsansökan även “alla Apple-datorer som associeras med OS X Mountain Lion”.

VirnetX vill nu ha ytterligare skadestånd för dessa produkter som de anser göra intrång på samma patent som de tidigare enheterna som de fått skadestånd för. Dessutom  kräver de ett försäljingsstopp på alla de berörda produkterna tills tvisten är rättsligt avgjord.

Läs också:

Velvin Hogan i en intervju om hur juryn kom fram till domslutet
Apple har bett om “ursäkt” för deras coola iPad
Apples överklagan i Storbritannien avslagen

VIA: THE VERGE (2)
KÄLLA: CNET, THE VERGE, BLOOMBERG, THE NEXT WEB
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!