Övrigt

Julkalendern 2012 – Lucka 24: Newton

[youtube id=w3FuTpWbmCQ]

Redan på slutet av 80-talet började påbörjades utvecklingen av ett system som senare skulle kom att kallas Newton. 1998 släpptes den första produkten baserat på Newton-plattformen – Apple MessagePad. Newton i sig var alltså aldrig en specifik enhet utan fanns i en rad olika version av MessagePad men också i enheter från andra tillverkare så som Motorola och Sharp.

Mjukvaran kallades kort och gott Newton OS och dess stora specialité var möjligheten att känna igen vår skrivstil. Eller tanken var i alla fall så – i de första produkterna Apple MessagePad och MessagePad 100 så fungerade det inte alltid som förväntat. Detta gjorde bland annat Simpsons narr av i ett avsnitt.

[youtube id=uxZJsGuUfew]

Till en början fanns få möjligheter att integrera sin MessagePad med Macen och det fanns inte heller någon möjlighet att ansluta till ett nätverk. De programmen som fanns på den gällde och informationen som sparades där var fast där. De tidigare modellerna hade dessutom dålig batteritid och dog alldeles för snabbt.

Det var först i och med Newton OS 2.0 som de fick fason på textinmatningen och i samband med det så ökade även intresset för tredjepartstillverkare att skapa mjukvara för enheterna. Det kom 1996 kom och inkluderade även bättre möjligheter att kommunicera med omvärlden, det släpptes till och med möjligheten att ansluta till internet.

Innan Newton lades ner flyttades projektet till ett – företaget fick namnet Newton Inc. Men när Steve Jobs kom tillbaka så var även Newton ett av många projekt som skrotades. Då hade många, användare så väl som utvecklare, redan slutat och gått till Palm men två medarbetade skapade företaget Pixo och kom senare att skapa operativsystemet för iPod.

[youtube id=fQhUEYvEl3c]

Trots att Newton aldrig skapade det paradigmskifte som Apple hade hoppats på var den länge älskad av användare världen över och det släpptes mjukvara till plattformen långt efter dess död. Det fanns även de som sålde hårdvara och reservdelar många år efteråt.

Länge spekulerades i att man skulle ge Newton en andra chans och det ryktades även om prototyper. Detta visade sig inte vara långt i från sanningen i och med lanseringen av iPad.

Med detta önskar vi på Allt om Mac god jul och gott nytt år! Vi har redan intagit ett lugnare tempo men den 7 januari är vi tillbaka med full kraft. 2013 kommer att bli ett mycket spännande år för oss alla.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!