Övrigt

iTunes Pass finns nu även i Sverige – med oklart syfte

Under veckan lanserade Apple ett nytt sätt att betala för köp på iTunes Store. Fram tills nu har det krävts att en användare antingen har kopplat sitt kreditkort till sitt iTunes-konto eller köpt ett iTunes-presentkort som tankats in i kontots saldo.

Men nu finns det alltså ett tredje alternativ, om än ett väldigt rörigt alternativ, med ett oklart syfte.

iTunes Pass är ett virtuellt presentkort som lever i Passbook-appen. Funktionen lanserades först i Japan men på kort tid spridit sig till Australien, Tyskland, Storbritannien och USA – och nu även till Sverige.

Problemet här är att det enbart går att fylla på kortet med pengar genom att fysiskt besöka en Apple Store. Det går inte att tanka presentkortet över nätet.

Under knappen “Lös in” i iTunes Store-appen på en iOS-enhet finns möjlighet att skapa ett digitalt värdekort, ett iTunes Pass, och spara det i Passbook-appen. Kortet är dock helt tomt och oanvändbart förrän användaren i fråga beger sig till en officiell Apple Store och fyller på det.

iTunes Pass – serie, fyra bilder

Oklart vad syftet är

Om det hade funnits ett sätt att ladda kortet med pengar över nätet hade syftet med detta virtuella kort varit tydligt – speciellt föräldrar som vill begränsa sina barns digitala utgifter och samtidigt slippa ge ut sina kortnummer och/eller köpa fysiska presentkort.

Men då detta inte är möjligt blir användbarheten av detta kort minimal. Det går även att dela ett iTunes Pass till någon via AirDrop, e-post eller ett meddelande, och det rimliga antagandet att mottagaren då skulle kunna använda kortet stämmer inte. Mottagaren kan bara fylla på kortet, vilket i praktiken innebär att man kan fylla på varandras iTunes-konton.

Det hela känns ogenomtänkt och väldigt rörigt.

Eller ser du något givet användningsområde som inte vi ser?

 

 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!