Övrigt

iPhone – Hajpen som levererade

Horisontal iPhone

Text: Peter Esse (Creative Commons) Foto: Peter Kroon

Att iPhone 3G släpptes här i Sverige 11 juli var det inte många som som missade. De som gick förbi Teliabutikerna vid Södra Förstadsgatan i Malmö, Kungsportsplatsen i Göteborg och Kungsgatan i Stockholm kvällen och natten innan kunde se hundratals människor köandes för att få vara bland de första i Sverige att köpa den beryktade iPhonen.

Aldrig har det varit sådan uppståndelse runt en telefon, eller knappt runt någon teknisk pryl överhuvudtaget. Många har försökt förstå varför det blev sådan hajp runt en telefon som saknar en hel del teknik som vi i Sverige ser som självklart i en mobil idag så som till exempel MMS, filöverföring med Bluetooth och en kamera som kan ta rörliga bilder. 

Många har försökt analysera den så kallade hajpen ur alla vinklar och vrår, vi tror å andra sidan att det inte behöver vara så svårt att förstå. iPhone är en iPod som det går att ringa med – redan där var den en given succé. Utöver det är den snygg, snabb och viktigast av allt, enkel att använda. Vilket i slutändan antagligen ger den ännu fler användningsområden än de teknikorgier till mobiltelefoner som dominerar marknaden idag.

Tekniken som ger dig funktionerna 

iPhone är rent tekniskt uppbyggt runt en Turbo-3G-mottagare, GPS-mottagare, Accelerometer, 2 megapixelkamera, Trådlöst nätverk (WiFi), Bluetooth och, för att vara en mobiltelefon, en jättestor skärm. 

Vi iPhone-användare är oftare än andra uppkopplade mot Internet för olika tjänster så som YouTube, Google-kartor och program vi laddar ner från AppStore men framförallt för vanlig surfning via webbsäsaren. Därför är vi mer än andra beroende av en snabb 3G-uppkoppling. Tyvärr är Turbo-3G-nätet mindre utbyggt än operatörerna kanske velat medge, men i vart fall är det inte iPhone som längre är flaskhalsen. 

GPS-mottagaren används till det mest självklara, att visa var vi befinner oss på kartor. Men det slutar inte där. De bilder du tar med den inbyggda kameran får information om var de är tagna vilket i förlängningen med hjälp av andra tjänster kan placeras ut på kartor. Det finns också program som använder GPS:en för att visa närmsta restaurang, kulturinrättning och så vidare. Det finns även webbsidor som, om du vill, håller koll på var du och dina kompisar är någonstans med hjälp av GPS:en. 

WiFi används för att koppla upp mot samma trådlösa nätverk som den bärbara datorn kan, oberoende om det är i hemmet eller de som finns runt om i städerna. Ett av de sistnämnda står Telia bakom och heter homerun. Om du har fast pris på ditt data-abonnemang från företaget ingår också uppkoppling mot Homerun. Fördelen med trådlöst nätverk framför 3G är framförallt hastigheten men också kostnaden om du inte har ett abonnemang med fri datatrafik. Det går emellertid inte att ringa via det trådlösa nätverket. 

Accelermetern gör att telefonen hela tiden vet hur telefonen hålls i handen. Detta för att bland annat menyerna skall anpassa sig. Om du till exempel lutar den när du är inne i iPod-menyerna kommer funktionen Coverflow fram. De flesta spel använder funktionen för att styra vad som händer på skärmen. 

Bluetooth har bara ett syfte – trådlöst headset. Det går varken att föra över filer eller kontaktuppgifter. 

iPhone presenterades från början i huvudsak som en enhet med tre saker i ett. Telefon, iPod och Kommunikationsenhet eller handdator om man så vill. Vi kommer i detta nummer kort berätta om iPhone som telefon och iPod samt ge några snabba men riktigt trevliga tips och fortsätta med de andra funktionerna i kommande artiklar här på ilove.nu och i papperstidningen.

Telefonen iPhone

Som telefon är det just funktionen att ringa med som är intressant, och att skicka SMS. Några videosamtal eller MMS finns alltså inte, men väl en hanterlig adressbok och de största sifferknapparna sedan mobiltelefonens barndom. I vissa länder stödjer den också Visual Voicemail, en funktion som låter dig lyssna av dina telefonsvararmeddelande direkt via telefonens gränssnitt och i vilken ordning du vill. Här i Sverige ringer tyvärr samma menyval bara upp den vanliga telefonsvararen. 

Vidarekoppling

När du ringer ett samtal får du fram sex knappar på skärmen. Alla utom två fungerar som förväntat men lägg till samtal och parkera är med största sannolikhet inte aktiverade när du får telefonen. Om du vill ha dessa funktioner trycker du på knappen Inställningar i huvudmenyn, sedan Telefon och slutligen Vidarekoppling. Om du får ett felmeddelande när du aktiverar vidarekoppling måste du ringa din operatörs kundtjänst och be dem aktivera funktionen på ditt abonnemang. 

Snabbare SMS

För att skriva specialtecken tappar du antagligen på: .?123 och sedan väljer rätt tecken och därefter ABC för att komma tillbaka till det vanliga tangentbordet. Fram tills nu vill säga. Ett bättre sätt är att helt enkelt hålla kvar fingret när du tappat .?123 och drar det till det tecknet du vill ha. När du sedan lyfter fingret skrivs tecknet och tangentbordet går tillbaka till sitt ursprungsläge. Samma principer fungerar överallt där tangentbordet är framme. En annan grej som snabbar upp skrivandet är om du dubbeltappar på mellanslagstangenten när du vill skriva ny mening, då sätter den nämligen en punkt automatiskt innan nästa ord. 

iPoden iPhone

Som iPod fungera iPhone briljant. I stället för det klassiska scrollhjulet drar du nu med fingret upp och ner bland musiklistorna. Precis som vilken iPod som helst kan du välja att sortera efter artister, album, genrer och så vidare men då du själv styr allt med fingrarna går allting mycket snabbare. Vänder du iPhonen horisontalt ändras gränssnittet till något som heter Coverflow och visar bara albumomslagen och sedan kan du bläddra fram och tillbaka med fingret som om du var tillbaka i gamla skivbutiken igen. 

En alldeles ny funktion som kommit till alla nya iPodar inklusive iPhone är Genius. Genius låter dig skapa nya musiklistor på musik som passar bra ihop baserat på den låt du spelar för stunden. 

Genom iTunes Store kan du också köpa ny musik direkt via telefonen. Du måste emellertid vara uppkopplad till ett trådlöst nätverk för att detta skall fungera. Det räcker alltså inte med 3G-täckning och det är inte en teknisk begränsning utan något som vissa operatörer bestämmer. Musik som köps via mobilnätet är nämligen mycket dyrare än det som köps via datanätet, även om det är exakt samma filer och i praktiken precis samma sak.

Styr musiken med mikrofonknappen

Du kan styra musiken med hjälp av knappen på din mikrofon. Tryck in den en gång och musiken stannar, tryck en gång till för att starta igen. Tryck snabbt två gånger för att hoppa till nästa låt. 

Musikkontroller utan att låsa upp

Genom att trycka två gånger på hemknappen kommer du åt iPod-kontrollerna även om telefonen är låst. 

Anpassa filmen till skärmen 

Har du svarta kanter runt en film kan du dubbeltappa för att zooma in en smula, dubbeltappa igen för att återgå till normalläge. 

MMS

I det här landet är vi mästare på att skicka fyllebilder på varandra via MMS. Anledningen att det inte blir något sådant med iPhone har säkerligen att göra med att MMS inte är någon vanligt förekommande grej i Apples hemland USA, därför kommer vi med största sannolikhet aldrig se någon sådan funktion heller. 

Lösningen på detta är att använda epost i stället. iPhone har världens bästa epost-klient för mobiler och den bör också användas. Om du inte vill använda din vanliga epost i mobilen kan du med fördel registrera en (adress) hos gmail.com. En så länge finns det dock ingen möjlighet att spela in rörliga bilder och skicka.

Telia Homerun 

Om du inte har Telias speciella iPhone-abonnemang, iMini, iMidi eller iMaxi, har du kanske tecknat ett abonnemang för fast datatrafik. I så fall har du också tillgång till Telias trådlösa nätverk: Homerun. Dessa finns lite överallt, på hotell, campingplatser och ute på stan. För att koppla upp dig startar du bara webbläsaren och skriver in användarnamn och lösenord på webbsidan som kommer upp. Om du inte vill komma ihåg dessa i huvudet kan du skapa ett bokmärke som ser ut så här: https://login.homerun.telia.com/sd/login?username=Y&password=X 

(byt ut Y mot ditt användarman och X mot ditt lösenord, dessa skall du ha fått både som SMS och på papper från Telia) 

Ett problem med Homerun är att iPhonen kopplar upp automatiskt mot det varje gång den hittar ett nätverk av den sorten och är du inte inloggad kan inte telefonen kommunicera datatrafik varken via Homerun eller 3G-nätet. Så om du står mitt på stortorget och inget händer när du försöker kolla din epost beror det på detta. Vill du slippa detta problem så kan du, när du väljer trådlöst nätverk och har ett Homerun i sikte, trycka på den blåa pilen till höger om nätverksnamnet och sedan glöm detta nätverk.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!