Övrigt

iOS 8 presenterat – här är nyheterna för utvecklare

Apple presenterade visserligen massor av godis för oss konsumenter men för första gången har man en hel egen del där man endast riktar sig till utveceklare. Men som vanligt är det som utvecklare kan göra i slutändan det som intresserar slutkonsumenten.

Utvecklare kan erbjuda möjligheten till rabatterade flerköp. Video kommer att stödjas så att det blir lättare att visa upp vad det appen egentligen handlar om.

Beta-tjänsten Testflight som Apple köpte upp för några månader sedan är integrerat. Enligt Apple är verktygen och SDK:erna som erbjuds det största som hänt sedan App Store introducerades. Här är några exempel som man tog upp.

Extensibility

Appar kan samarbeta runt vissa tjänster trots att de är sandboxade. Det betyder att tredjepartsappar kan få tillgång till delningsmenyn i Safari. Fotofilter i fotoappen är en annan men även tillgång till tredjeparts-filhantering och widgets under notifikationscenter.

Alla tredjepartstangentbord vi fått se inom Android-världen kommer även att kunna fungera på iOS med hjälp av dessa SDKs.

TouchID

Alla tredjepartsappar kan använda det. Själva fingeravtrycksdatan blir aldrig tillgänglig för någon annan, men appar kan fråga om avtrycket stämmer med det som finns lagrat i TouchID eller inte.

Homekit

Produkter som stödjer det kan samarbeta med hjälp av Homekit samt bli enklare att installera.

iCloudKit

Utvecklare slipper lägga ner tid på att skapa en massa serverside-kod och kan bara låna mycket av det från Apple.

Metal

Med hjälp av “Metal” får spel och andra grafikintensiva appar betydligt bättre tillgång till kraften i iOS-enheternas processorer. På keynoten visade man upp mycket imponerande techdemos av vad detta kan åstakomma.

Xcode

Utvecklingsverktyget för att göra appar kommer i en ny version där man tar bort C:et i Objektiv-C och därmed erbjuder man utvecklarna ett helt nytt programmeringsspråk. Namnet på det är Swift och skall vara superdupersnabbt. Jublet på WWDC var som högst just vid presentationen av detta.

Swift Playground visar resultatet av koden i realtid.

Tillgänglighet

iOS 8 släpps som beta för utvecklare idag. För oss andra är det höst som gäller. iOS 8 kommer att fungera på alla enheter från och med iPhone 4s och iPad 2 och senare.

Läs också vår huvudartikel om iOS 8.

[related]Mer från WWDC[/related]

[display-posts tag=”wwdc2014” image_size=”thumbnail” orderby=”date” posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!