Övrigt

Allt om nya iOS 7

iOS 7 hero

Notering: Denna genomgång skrevs och publicerades efter Apples första visning av iOS 7 i början av juni 2013. iOS 7 släpps för allmänheten 18 september.

Idag visades som förväntat nya iOS 7 upp och trots att ryktena om ett nytt utseende kryllat de senaste månaderna var det nog få som förväntade sig en förändring så omfattande som denna. Tim Cook skojade inte när han sa att Jony Ive, Craig Federighi och respektives team jobbat häcken av sig den senaste tiden för att presentera både ny form och funktion. Oavsett om man gillar det är detta utan tvekan det största som har hänt med iOS sedan iPhone introducerades 2007.

Häng med oss på en rundvandring bland alla nyheter.

En första beta tillgänglig nu – släpps för allmänheten “senare i år”

iOS 7 finns nu som en första betaversion för registrerade utvecklare att ladda ned och testa, och ännu endast för iPhone. En betaversion för iPad väntas komma inom några veckor och den skarpa versionen för allmänheten kommer släppas “till hösten”. Det kan också översättas till “samtidigt som när nästa iPhone släpps”, vilket vi förväntar oss är strax efter sommaren.

iOS 7 - kompabilitet

Alla de iOS-enheter som Apple för närvarande saluför kommer gå att uppgradera till iOS 7, dock är vissa funktioner som vanligt specifika för de senaste generationerna av iPhone, iPad och iPod touch. AirDrop (mer om den funktionen längre ned) är exempelvis enbart tillgängligt för iPhone 5, fjärde generationen av iPad, iPad mini samt femte generationen av iPod touch. Fler enhetsspecifika funktioner hittar du längst ned på denna sida.


Design

En plattare design önskades och en i princip ångvältsplatt design levererades. iOS 7 är så platt att de få detaljer som fortfarande fått behålla lite djup nästan ploppar ut från skärmen. Det här är en radikal förändring som det kommer ordkrigas om i kommentarsfält och forumtrådar i månader framöver. Personligen gillar jag det mesta med det – det är ett oerhört lyft gentemot nuvarande iOS-designen, det känns modernt igen.

Det nya utseendet innefattar ett nytt, mycket tunnare, typsnitt som används överallt iOS. De nya ikonerna för Apples appar har just det “platta” utseende som det ryktades om, och kulörmässigt består gränssnittet i iOS 7 av nya, mycket mjukare, färger. Det första som kommer slå en är hur ljust allting är – eller känns. Alla ikoner är väldigt ljustonade och känner till en början som att de sticker i ögonen vilket närmast kan beskrivas som en smått irriterande upplevelse. Efter en kort stund vande sig dock mina iOS-1-till-6-skadade ögon, men den smått märkliga känslan som ifinner sig när jag landar på hemskärmen efter att ha varit inne i en app en längre stund finns kvar och kommer förmodligen göra det ett bra tag framöver.

Gränssnittet tar verkligen vara på utrymmet på skärmen och det är fyllt av små animationer, halvtransparanta element och gaussian-blur-effekter. Det finns en hel del detaljer som här som Apple verkar ha lagt ned mycket möda och tid på, och för det mesta ser det bra ut (bortsett från betabuggarna). Bara det att bakgrundsbilden bakom ikonerna på hemskärmen rör sig i parallax när du rör din enhet – en i praktiken helt meningslös finess, men en detalj som piffar upp hela upplevelsen. Det går nu dessutom att ha dynamiska bakgrundsbilder, Apple skickar i denna betaversion med två stycken.

Screen Shot 2013-06-11 at 02.35.34

Borta är i princip allt som tidigare försökte efterlikna verkligheten – filttyget i Game Center är ett ypperligt sådant exempel, och i övrigt är det få saker förutom hemskärmen med de militant uppspaltade ikonerna som är direkt igenkännande. En del verklighetsrelaterade designval finns dock att hitta – som exempelvis i nya väderappen, där exempelvis snöflingor ringlar ned om det förväntas bli snöfall – men här är det så betydligt mer graciöst implementerat att det inte går att jämföra med skeumorfismen i iOS 6. Allt som allt känns iOS riktigt modernt igen.

Det är uppenbart att Apple nu utnyttjar att så många miljoner människor är bekanta med iOS, ett tydligt exempel är det numera minimalistiska designbeslutet som tagits gällande hur iOS 7 låses upp för att komma till hemskärmen. “Lås upp”-texten finns kvar, och den skimrar lika vackert som vanligt, men den tidigare indikeringen för att låta användaren veta hur man låser upp enheten är borta. Kvar finns bara texten. Upplåsningen görs dock på samma sätt som vanligt: bara att svepa till höger, men det är långt ifrån lika tydligt som i iOS 6 och tidigare.

Det samma gäller när iPhone ska stängas av; texten finns där, men Apple förväntar sig nu att du ska veta vad du ska göra med texten. En person som aldrig varit i kontakt med iOS tidigare kommer spontant att trycka på “stäng av”-texten, antagligen flera gånger för med en undran om varför den inte stängs av, för att tills sist förstå att texten måste svepas.


Notiscenter – nya vyer och synkroniserade notiser

iOS-7-Notiscenter

Bortsett från de utseendemässiga nyheterna i Notiscenter i iOS 7 är Notiscenter nu också betydligt mer funktionsrik än tidigare. Högst upp finns nu tre flikar för att sortera bland notiserna: “Idag”, “Alla” och “Missat”. Fliken “Idag” är ett litet steg för Apple att introducera funktioner för att förutse saker och ting. I vyn ser du vädret för dagen, dina kalenderhändelser samt hur trafikläget är. Din närmast kommande kalenderhändelse betonas över de övriga, och det anges hur länge det är kvar till aktiviteten är inplanerad. Du får också se en glimt av morgondagen.

“Alla”-fliken är kanske den som är mest lik nuvarande formen av Notiscenter. Alla dina notiser radas upp i en lång lista och det går att rensa dem som vanligt med krysset. Sista fliken, “Missat”, visar endast notiser som du inte har agerat på de senaste 24h – vi hoppas dock på att det finns en inställning för att välja vilka notiser som ska få privilegiet att visas där.

Synkroniserade notiser

iOS 7 kommer med två efterlängtade nyheter för just notiser. Den första är kanske inte lika dramatisk som den andra; Notiscenter går nu äntligen att svepa ned även på låsskärmen. En petitess, kan tyckas, men faktiskt något som jag personligen stört mig väldigt mycket på.

Den andra efterlängtade funktionaliteten är att notiser nu kommer kunna synkroniseras mellan alla enheter – såväl iOS-enhet som Mac.


Helt nya Control Center – en sida fylld med genvägar

iOS 7 Control CenterControl Center är en för iOS 7 helt ny funktion som likt Notiscenter tas fram genom att svepa från skärmens kant, dock denna gång från nederkanten. Detta är vad oerhört många människor länge har skrikit efter: ett enkelt sätt att komma åt inställningar och genvägar till andra funktioner.

De flesta koncept och idéer har ofta grundats i att denna funktionalitet ska implementeras i Notiscenter, men Apple har alltså valt att skapa ytterligare ett center för enbart dessa funktioner. Spontant känns det riktigt smart och praktiskt, och framförallt blir det inte rörigt och trångt i Notiscenter.

Musikuppspelningsmenyn finns här, inklusive AirPlay-menyn. Det går att spola i uppspelningen genom att dra spelhuvudet och du ser vad som spelas just nu. Här finns också en direktknapp om nya delningsfunktionen AirDrop (mer om det längre ned).

Ett snäpp över hittar vi en inställning för skärmstyrkan, något som du tidigare behövde traska in i Inställningar-appen för att ändra, och högst upp finns på- och av-knappar för flygplansläge, Wi-Fi, Bluetooth, Stör ej samt skärmroteringslås.

Längst ned hittar vi fyra ikoner som tar dig till vad vi uppfattar som funktioner som Apple redan har förutbestämt: ficklampa, timer, kalkylator, och kamera. I klassisk Apple-manér verkar dessa inte gå att byta ut.

Control Center aktiveras som sagt genom att svepa från skärmens nederkant och uppåt, och detta är möjligt även på låsskärmen.


Multitasking

Multitask-vyn för att bläddra mellan öppna appar är helt ny och ser riktigt praktiskt ut. Den tas fram på samma sätt – ett dubbelklick på hemknappen – men i iOS 7 kommer du istället mötas av stora förhandsvisningar av appar samt dess ikoner undertill. Förhandsvisningen visar exakt det appen visade innan du lämnade den, vilket bör göra det enkelt att navigera i denna nya vy.

En nackdel kan vara att du endast ser en och en hel och två halva appar i taget, vilket kan göra det rätt omständligt att bläddra längre bort i listan. Positivt är dock att det numera är enkelt att avsluta appar – det är bara att svepa den uppåt med fingret, likt hur det fungerade i det numera nedlagda WebOS.

iOS 7- multitasking

Smartare multitasking

Apple har inte möjligjort för appar att konstant köras i bakgrunden, men de har öppnat upp för lite fler möjligheter för utvecklare. Appar kan numera “vakna” till periodiskt genom att triggas av notiser. En app som Facebook kommer alltså alltid kunna ha ett uppdaterat nyhetsflöde att presentera för dig när du öppnar appen efter längre inaktivitet. Antagligen kommer utvecklare hitta på fler användningsområden än så för appar.

Enligt Apples beskrivning verkar det som att iOS kommer lära sig av hur och när du använder din appar också. Ditt beteendemönster i iOS 7 – exempelvis om du öppnar upp Facebook varje morgon runt 9 – kommer snappas upp och iOS 7 kan då servera dig ett uppdaterats nyhetsflöde vid den tiden varje morgon – automatiskt.


AirDrop – nu blir det enkelt att dela filer mellan enheter

Nu blir det äntligen enkelt att dela bilder, dokument, videos, kontakter och annat med personer som finns i din fysiska närhet. AirDrop – som redan finns för Mac – låter dig göra krypterade överföringar av det mesta från din iOS-enhet eller Mac till någon annans iPhone, iPad, iPod touch eller Mac.

AirDrop

AirDrop finns integrerat i den nya Dela-menyn och presenteras som bilder på ansikten på personer som du kan göra AirDrop-överföringar till, och det finns också en genväg till AirDrop i nya Control Center. Motsvarigheten på Mac fungerar både över Wi-Fi och Bluetooth, och på samma sätt kommer AirDrop i iOS 7 att kunna avgöra hur en fil ska skickas. Om användarna är på samma lokala WiFi-nät görs överföringen över Wi-Fi, om inte, då används Bluetooth istället. Detta sköts automatiskt av iOS och är inget man som användare ska behöva tänka på.

Du är automatiskt synlig för att ta emot AirDrop för dina kontakter, och vill du bli synlig för andra kan du manuellt aktivera AirDrop. Du hanterar detta enkelt och smidigt i Control Center.

Apple skriver att “anything” ska gå att dela med AirDrop, vilket vi är skeptiska till; vi antar att medier som musik, filmer, böcker och TV-serier som inhandlats från iTunes är strängt förbjudna att dela – för att inte säga omöjligt.


Ny kamera- och Bilder-app, och betydligt bättre funktionalitet för delade bildströmmar

Kamera-app med filter

Med den nya kamera-appen i iOS 7 kan du liksom tidigare fota stillbilder, spela in videoklipp och ta breda panoramabilder, men nu går det också att ta kvadratiska stillbilder, något som Instagram verkar ha gjort till mainstream. Borta är knappen för att välja stillbild/video samt att behöva klicka in sig i “Alternativ” för att fota panorama. Nu sveper du helt enkelt snabbt mellan de fyra alternativen.

iOS 7-Kamera

Apple har tagit ännu en hint från Instagram och har lagt till funktionalitet för att lägga på effektfilter på bilderna. Det går dels att lägga på ett filter i realtid men det går också att lägga på dem i efterhand i Bilder-appen. Totalt finns det nio filter att välja bland; allt ifrån svartvita till nedtonade och färgmättade. Antingen väljer du filter först och ser hur din bild kommer se ut innan du tar den eller så lägger du på dem i lugn och ro efteråt.

Filtren fungerar dock endast på stillbilder och när kameran är inställd på att ta kvadratiska foton, inte på video eller panorama. Ett plus är att Apple utnyttjar den teknik de redan har i Bilder-appen: alla redigeringar som görs kan tas bort senare, vilket också verkar gälla dessa nya filtereffekter.

iOS 7 - Bilder

Helt ny Bilder-app med bättre sortering

Med den nya Bilder-appen ska röran bland dina bilder vara ett minne blott. Nu organiseras bilderna automatiskt i “Samlingar”, som i sig är indelat efter händelser, likt hur det fungerar i iPhoto i OS X. Det går nu äntligen att se när en bild är tagen. EXIF-data för bilder, så som datumstämper och tid, går fortfarande inte att få fram i Bilder-appen. Dina samlingar och händelser som appen automatiskt sorterar in dina bilder i visar datum, men du kan inte se för en enskild bild.

Indelningen av vilka bilder och videofilmer som ska kopplas ihop till en händelse görs med hjälp den tid och plats de togs på. Huruvuda synkroniseringen med ett iPhoto-bibliotek är förbättrat eller inte finns det ännu ingen information om. Vi återkommer så fort vi fått möjlighet att testa.

Förbättrade Delade Bildströmmar

Apple har äntligen tagit tag i de delade bildströmmarna och gjort så att alla som är inkluderade i en delad bildström kan bidra med bilder. Dessutom går det nu att lägga till videoklipp (oklart hur långa de får vara) och det kommer fortfarande går att “gilla” och kommentera i bildströmmarna.

Det finns en ny “Aktivitetsvy” som listar alla nya händelser från alla dina delade bildströmmar. Detta, gott folk, gör Bildström till en ett socialt nätverk i sin linda.


Siri – nytt ansikte och fler funktioner och språk

I iOS 7 har Siri fått både ett nytt utseende och nya möjligheter. Dessutom är Siri inte längre bara en kvinna utan det går bra att välja en mansröst om man vill, och oavsett så är Siris nya röst helt ny och har betydligt högre kvalitet samt låter mer naturligt. dessa nya röster finns dock än så länge enbart för engelska, tyska och franska.

Siri-vyn tas nu också fram på ett nytt sätt, genom att tona in. Längst ned ser du vågformerna när du pratar istället för den lilla lila indikatorn på mikrofonen.

Siri-1

Hon (eller han) ska ha blivit snabbare på att svara på dina frågor och befallningar och hämtar nu information även från Bing, Wikipedia och Twitter. Resultat från sökmotorer presenteras nu i Siri-vyn, så att du slipper hoppa över till Safari för att se vad sökningen resulterat i för träffar. Dessutom klarar Siri nu av att kolla röstbrevlådan och styra nya iTunes Radio.

Tyvärr verkar det inte som att Apple kommer öppna upp Siri för tredjepartsutvecklare denna gång heller, något som vore ett riktigt lyft för funktionen. Hursomhelst har Siri nu åtminstone lärt sig hur man slår på och av inställningar som Bluetooth och Wi-Fi, och kan också höja och sänka ljusstyrkan. Något språkstöd för svenska fick vi inte, men det kommer förhoppningsvis ändra sig när iOS 7 släpps i skarp version.

Siri-2


Safari

Den app som kanske har mest nytt att visa upp är utan tvekan Safari. Att bläddra mellan öppna flikar är numera inte så ansträngande som i iOS 6 – flikarna animeras likt i en arkivlåda (påminner också lite om Cover Flow), och du sveper enkelt fram och tillbaka mellan dina öppna flikar. Dessutom finns det nu ingen begränsning på hur många flikar du har öppet samtidigt.

iOS 7 - Safari

iOS 7 - Safari_Adressfältet och sökfältet har slagits samman och numera är det ett enda fält som kan användas både för URL-adresser och sökfraser. Webbsidor visas som standard nu i helskärmsläge och funktionsknappar och adress- och sökfältet visas igen när du börjar skrolla. För att navigera bakåt och framåt är det bara att svepa åt sidorna.

Du kan nu likt Safari i OS X välja dina favoritsidor som samlas på en ny startskärm. Det är denna vy du får se varje gång du öppnar en ny flik. Här får du också tillgång till iCloud-flikar, din historik med mera. Precis som i nya Safari i kommande OS X Mavericks har Safari för iOS 7 en ny flik som heter “Delade länkar”. Här samlas de länkar du delat på Twitter och du kan också se vad folk har skrivit om dem, eller vad det har svarat dig.


App Store

Appen för App Store har fått ett ansiktslyft för att passa in i resten av iOS 7:s stil och form, och själva innehållet har också fått sig en översyn. Topplistorna är återigen vertikala, vilket är väldigt tacksamt.

En nyhet i App Store är möjligheten att se vilka appar som är populära där du befinner dig. Tanken är att exempelvis kunna få tips på relevanta appar när du är påresande fot, kanske nära en känd sevärdighet. Äntligen har det också kommit bättre möjligheter att sortera barnappar beroende på ditt barns ålder.

Screen Shot 2013-06-10 at 23.53.56

Borta är nu den smått irriterande ikonen som visar att det finns nya uppdateringar till dina appar. I iOS 7 uppdateras nämligen dina appar automatiskt, i bakgrunden, vilket förstås välkomnas av både utvecklare och vi som måste påpeka för våra föräldrar och vänner att det faktiskt blir mycket bättre om de tar en minut och uppdaterar sina appar. När ett gäng uppdateringar är gjorda meddelas vi om det i efterhand med en notis. Trycker man på den notisen så hamnar man i App Store där det tydligt visas vilka appar som uppdaterats samt vad som var nytt i uppdateringarna.


Nytt integrationssytem med kompatibla bilar

Siri-i-bilen

Med iOS i bilen har du den bästa passageraren någonsin, enligt Apple. Det nya operativsystemet kan integreras sömlöst med bilens inbyggda display – men bara om du har en bil som certifierad och utrustad för “iOS in the Car”, vilket enligt Apple kommer erbjudas av 16 biltillverkare år 2014. Interaktion med systemet ska kunna ske både via bilens inbyggda kontroller men också med hjälp av Siri.

Det går bland annat att hantera samtal, komma åt musik och skicka, ta emot och svara på meddelanden samt få köranvisningar med Apples kartor.


Övriga nyheter – både stora och små

iOS 7 - ny design på appar

Utöver ovan beskrivna nyheter finns även en hel del annat nytt som är värt att nämna. Det ska också sägas att alla Apples egna appar är uppdaterade med ett delvis nytt gränssnitt, ny design och nya funktioner. Du kan få en liten inblick i de flesta på Apples webbsida.

Apple visade under presentationen en keynote-slide med nyheter de inte pratade så mycket om, och några av dessa är helt klart värda att nämna:

iOS 7 - detaljer

  • Aktiv klockikon: Klock-ikonen är nu aktiv och visar den aktuella tiden. Om detta är något som även tredjepartstillverkare får tillgång till är ännu oklart – men om så vore fallet hade Apple antagligen sagt några ord om det under presentationen.
  • IP-samtal: I iOS 7 kommer det gå att ringa röstsamtal över Facetime – vilket är lite ironiskt med tanke på att tjänsten heter just Facetime. Det innebär hursomhelst att enheter med iOS 7 installerat faktiskt har en klient för ip-telefoni inbyggt på systemnivå. Facetime har för övrigt och fått en egen app även i iOS för iPhone.
  • Stöldsäkert: Med nya säkerhetsfunktioner i Hitta min iPhone är det betydligt svårare – om inte omöjligt – för tjuvar att sälja vidare en stulen iPhone, då det inte kommer gå att ta bort den spärr som ägaren aktiverat via appen. Det går då endast att låsa upp spärren med hjälp av det ursprungliga Apple ID-kontot. Läs mer om det här.
  • Blockera telefonnummer: Det går nu att blockera samtal från valfria telefonnummer. Detta fungerar för iMessage, SMS, vanliga samtal samt Facetime.
  • Ny mottagningsindikator: Indikatorn för hur stark mottagning en enhet har har bytts ut från de stigande spalterna till fem punkter.
  • iCloud-keychain: Med iCloud-keychain skapar du och synkroniserar en krypterad databas innehållandes alla dina inloggningsuppgifter till diverse siter. Synkroniseringen sker inte bara mellan iOS-enheter utan också mellan båda Apples plattformar tack vare kommande OS X 10.9 Mavericks. Det finns också en lösenordsgenerator inbyggd för att du smidigt ska kunna skaffa ett säkert lösenord till den site du skapar ett konto för. OBS: Denna funktion har plockats bort från iOS 7 GM (red anm.).
  • iTunes Radio: Apples nya streamingtjänst finns inbyggd direkt i Musik-appen. Läs mer om iTunes Radio här.
  • Nya “Smart Mailboxes”: I Mail-appen går det att skapa egna smarta mappar och ange efter vilka parametrar mailen ska sorteras in i dessa smarta mappar. Det ska dessutom finnas en bättre sökfunktion.
  • Spotlight: Spotlight har flyttat till högst upp på skärmen och aktiveras genom att svepa ned hemskärmen.

Andra nyheter på mikronivå i sammanhanget:

  • Navigationsanvisningar för fotgängare i Kartor-appen.
  • Mappar på hemskärmen går det nu att bläddra i, i sidleds.
  • Synkronisering av bokmärken i Kartor-appen.
  • Visning av kommentarer i PDF-dokument.
  • Natt-läge för navigering i Kartor-appen.
  • “WiFi HotSpot 2.0” – ännu oklart på vilket sätt internetdelningen kommer förbättras.
  • Separata VPN-inställningar för olika appar.
  • Kompass-appen kan nu också agera som ett vattenpass.
  • Tidningskiosk-ikonen går nu att stoppa i en mapp
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!