Övrigt

iOS 7 GM för iPad känns allt annat än färdig

Nästa onsdag är det alltså dags för hundratals miljoner iOS-enheter att uppdateras till iOS 7. Apple släppte strax efter gårdagens event en GM-version av iOS 7 till alla stödda enheter, inklusive iPad. En GM-version, som står för Gold Master, är den version som släpps för utvecklare kort innan versionen ska skickas ut till slutanvändare. Ofta är det samma GM-version som slutligen blir skarp version, såvida inga större fel upptäcks.

Under betatestperioden var det tydligt att Apple lagt ned mer energi på att utveckla iOS 7 för iPhone än iPad – under flera betaversioner var iPad-versionen ljusår efter vad gäller stabilitet, flyt och buggar. Tyvärr kan vi nu meddela att detsamma gäller för GM-versionen, även om skillnaden inte är lika påtaglig.

Flytet störs av lagg

iOS 7 GM på en iPhone 5 (och även iPhone 4S) känns och upplevs som en färdig version; det laggar inte och allt fungerar som det är tänkt. iPad-versionen är det dock värre med, i alla fall på den iPad 4 vi testat på. Det första som är värt att nämna är att det finns ett subtilt och återkommande lagg på hemskärmen när du bläddrar mellan sidor, aktiverar Spotlight och går in och ur appar. Gör du mer än en sak samtidigt (exempelvis laddar ned appuppdateringar i bakgrunden) blir lagget i gränssnittet ännu mer påtagligt.

Safari är överlag relativt buggigt; flikar laddas om oftare än i iOS 6 när du hoppar mellan dem och hela appen kraschar med jämna mellanrum.

Ett flertal buggar

Det finns även en del andra problem, både stora och små, som gör att iOS 7 GM för iPad inte alls känns redo för release. Touchgester för att bläddra mellan appar eller återgå till hemskärmen fungerar inte alltid och laggar när de väl fungerar, skapade aktiviteter i kalenderappen försvinner sporadiskt och påminnelseappen glömmer ibland bort att notifiera tidsinställda påminnelser.

Något som eventuellt kan ha med betaversionen av iTunes att göra är att WiFi-synkronisering periodvis slutar fungera och att det inte överhuvudtaget inte går att synkronisera över ringsignaler till iPad.

Förhoppningsvis hinner Apple lösa alla problem innan onsdag näsa vecka. I annat fall bör de skjuta upp lanseringen av iOS 7 för iPad.

Har du testat iOS 7 GM på din iPad? Har du upplevt liknande problem?

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!