Övrigt

iOS 6: Passbook och NFC-rykten

En av de nya apparna Apple kommer lansera i och med iOS 6 är Passbook. Som vi tidigare skrivit är Passbook tänkt som en app för att hålla koll på alla dina biljetter, kuponger, rabattkort, presentkort och även flygbiljetter. Vi kan i nuläget inte veta i hur stor utsträckning företag kommer välja att anamma och använda tekniken, men att Passbook kommer fungera internationellt kan vi nog anta, speciellt då de olika typerna av kort i är översatta till andra språk än engelska. På svenska heter de Biljett, Kupong, Kort, Presentkort och Boardingkort.

I inställningarna för varje kort kan du ställa in om du ha notiser för just det kortet aktiverat eller inte, och om dessa även ska visas notiser när skärmen är låst. Intressant nog har Apple implementerat pull-to-refresh även i Passbook – animationen är densamma som finns i nya Mail-appen.

Idén i grund och botten rätt smart: då din iPhone konstant kan hålla koll på ungefär du är med hjälp av positionsdata som den får via telefonmasterna, vilket gör att när du kliver in i en butik (eller i verkligheten: närmar dig en butik) som du exempelvis har en rabattkupong till så meddelar appen det dig med en notis. Samma kupong kan också uppdateras av företaget som utfärdat den, vilket gör att de olika korttyperna kan uppdateras med nya kampanjer, varor, avgångstider och annan relevant information.

9to5Mac finns att läsa att en del kod gällande NFC har hittats i den hårdvarukod från kommande iPhone-modell som sajten har fått tag på. Enligt sajten har prototyper av nästa iPhone-modell har ett inbyggt NFC-chip med tillhörande antenn.

Vi har tidigare skrivit om att NFC är på gång till iPhone och förra gången var det en MasterCard-chef som mer eller mindre försa sig. Att ta för givet att Apple aktivt utvecklar NFC-stöd är nog ingen dum idé, men med informationen som 9to5Mac har ökar chanserna för att vi redan i höst ska kunna få lägga vantarna på en NFC-kapabel iPhone.

Med en iPhone med NFC-stöd i kombination med Passbook – och liknande tredjeparts-appar – skulle Apple definitivt kunna skynda på utvecklingen av nästa generations  betalningsmetod för konsumenter på bred front. Den stora bromsklossen skulle i så fall vara butiker och affärer som i en rasande takt skulle behöva börja implementera utrustning för NFC-betalning.

Testa Passbook

Om du har iOS 6-betan installerat på din iPhone kan du själv ytligt testa appens funktionalitet genom att med en gratistjänst skapa egna demo-kort som du kan stoppa i appen. Surfa in på tjänsten PassSource och välj ett av de olika mallarna. Fyll sedan i det du vill att det ska stå på demo-kortet och följ sedan anvisningarna.

Passbook har för tillfället i iOS Beta 2 inga som helst tecken på att NFC-funktionalitet.

KÄLLA: REAGENT X TECHNOLOGIES, 9TO5MAC
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!