Övrigt

Imorgon upphör supporten för Windows XP

Microsoft har väldigt aktivt gått ut med information i flera olika medium under en lång tid om att supporten för deras mest populära produkt genom tiderna, Windows XP, går ut den 8 april 2014 – efter hela 12 år.

Trots att så lång tid passerat visar färsk statistik från NetMarketShare att XP fortfarande rullar på knappt 28% av alla internetuppkopplade datorer.

Vad innebär detta då för dig som fortfarande använder Windows XP?

  • Du kan inte kontakta Microsoft för support
  • Inga fler automatiska uppdateringar publiceras
  • Microsoft Security Essentials går ej längre att ladda ner och installera. Den som har Security Essentials sedan tidigare kommer under en begränsad tid att få ett fåtal signaturuppdateringar

Microsoft själva rekommenderar användare att uppgradera till nyare version av Windows eller köpa en ny dator där en nyare Windows-installation ingår.

Trots att Microsoft redan år 2007 gick ut med information om att XP slutar supportas innebär det ändå en hel del problem runt om i världen.

Förlängd support mot betalning

Reuters berättar att det finns ca 2,2 miljoner bankomater och att cirka 95 procent av dem använder Windows XP. Dessa blir en fin inkomstkälla för Microsoft då bankerna nu förhandlar om utökad support. Varje storbank i Storbritannien kommer enligt Reuters behöva betala mellan 50 till 60 miljoner pund (536 till 643 miljoner kronor med dagens kurs) för utökad support och uppgradering av systemen.

Computer Weekly skriver att Storbritanniens regering också har problem med uppgradering och kommer att betala ca 5,5 miljoner pund för ett års extra support för Windows XP, Office 2003 samt Exchange 2003. 85% av deras 800 000 klienter på skolor och myndigheter använde dessa mjukvaror när en mätning gjordes i september 2013.

Den största anledningen till att företag och myndigheter fortfarande inte har uppgraderat till en nyare version av Windows anses vara den senaste finanskrisen.

Vi har tidigare berättat om att Google har valt att fortsätta utveckla webbläsaren Chrome för Windows XP.

Hur står det till bland våra läsare? Har du uppdaterat från Windows XP? Vad är ditt bästa minne av Windows XP?

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!