Övrigt

Hur Apples nya fotolagring genererar nya miljardintäkter

Många jublade inledningsvis när Apple förklarade att alla foton och videoklipp som tas med iOS-enheter snart kommer att kunna skyfflas över till molnet för enkel, synkroniserad och smidig hantering och organisering. Men nästa slide på presentationen var långt ifrån lika upphetsande; Apples grunderbjudande för iCloudlagring är fortfarande på ynka 5GB.

En ny iOS-användare som precis plockat upp sin iPhone har alltså 5GB att leka med, där dokument, inställningsfiler, kalendrar, mail, kontakter, dokumentdata, säkerhetskopior och alla tredjepartsappars filer ska samsas.

Därutöver nu alltså även alla bilder och videoklipp.

Det säger sig självt att det blir ohållbart redan efter ett par veckor, på sin höjd. En person som precis sparkat igång sin spillrans nya iPhone kommer efter mycket kort tid påminnas om att köpa mer lagringsutrymme för iCloud, annars slutar viktiga saker som e-post, säkerhetskopiering och bilduppladdning att fungera.

Apple har hittat en ny morot för att konvertera kunder till abonnenter, och därmed hittat en ny, och potentiellt enorm, intäktsmodell.

Bilder större morot än säkerhetskopior

I det läget – det oundvikliga läget när de ursprungliga 5GB:en är slut – har vi som användare två val: stänga av tjänster som säkerhetskopiering eller köpa mer lagringsutrymme.

Fram tills nu har väldigt många användare helt enkelt då valt att strunta i att säkerhetskopiera sina enheter till iCloud. Att betala 150 kronor extra per år för lagringsutrymme för att kunna göra en säkerhetskopiering som “eventuellt kanske liksom aldrig typ” kommer att behövas “någon gång” har inte setts som en tillräckligt stor morot.

Folk bryr sig inte om säkerhetskopiering i den grad de borde. Det är inte förrän iPhonen blir stulen eller går sönder som säkerhetskopian kommer väl till hands. På samma sätt som allt för många inte ser över sin pension, sina försäkringar eller går och köper en brandsläckare att ha hemma.

Men att helt plötsligt inte ha åtkomst till sina bilder kan bli den morot som hittills saknats.

Nya överkomliga iCloud-priser

Apple presenterade nya priser för iCloud-lagring, runt en hundring per år för 20GB och ca 500 kronor för 200GB. Utöver de alternativen kommer det finnas storleksalternativ upp till 1TB (1000 GB), men de priserna är ännu inte avslöjade.

Det mer överkomliga priserna kommer spekulativt leda till att väldigt många av de 800 miljoner iOS-användarna kommer att nappa på det första prispaketet, till att börja med. En tia i månaden för att kunna fortsätta ladda upp sina bilder till molnet kommer nog de flesta anse som något överkomligt. Det i sig kommer leda till en ny ström av intäkter för Apple.

25 miljarder kronor per år

Men det blir betydligt mer intressant om vi blickar framåt ett par år, eller kanske fem år i tiden. Alla som någonsin filmat med en iPhone vet att 20GB inte räcker till så många klipp. Speciellt inte när 20GB ska samsas med allt annat som iCloud erbjuder. 20GB är därför väldigt lite i sammanhanget.

Därför kommer de allra flesta på kort tid behöva uppgradera till större iCloud-paket – och helt plötsligt har Apple konverterat en stor skara användare till abonnenter som betalar dem en femhundring per år för en obestämd tid framöver.

Så länge kunden förblir en Apple-kund kommer denna intäkt förmodligen att genereras – för vem sätter sig och börjar rensa i ett bildbibliotek, framförallt bland videoklippen?

Låt oss ponera att en tiondel av alla iPhone-användare till dagens räkning inom ett par år kommer att betala 500 kronor årligen för att få 200GB lagringsutrymme på iCloud – runt 50 miljoner användare. Det skulle innebära en stadig ström av intäkter på 25 miljarder kronor årligen.

Och då är jag övertygad om att jag räknar väldigt lågt.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!