Övrigt

Inget 4G för svenska iPad-användare

iPad 3.5G

När tredje generationen iPad presenterades igår så slog Apple stort på 4G-trumman. Nu verkar det som att detta tyvärr inte gäller Sverige samt stora delar av Europa. Anledningen är att iPad använder frekvenser på 700 och 2100 MHz medan de svenska operatörerna fyller luften via 800 respektive 2600 MHz.

Så här säger bland annat Erik Hörnfeldt på Tre:

“Nej, ingen svensk operatör kommer att kunna erbjuda 4G. Som det är idag finns det licenser för 4G i 800, 900 och 2600-banden i Sverige. Vad jag vet har Telia och vi 4G/LTE i 800 och 2600-banden och telenor/Tele2  bygger även i 900-bandet men jag vet inte om de aktiverat det mot kunderna.”

När vi ställde frågan till Apple så hade de ingen information att ge utöver det vi fick reda på igår på keynoten. Där förklarar Phil Schiller att iPaden även använder snabbare 3G-teknik än sina föregångare och att man hoppas att LTE skall mogna och bli mer enhetlig mellan länder. Avsnittet om detta börjar cirka 37 minuter in i keynoten.

Apple har också ändrat sin svenska webbsida och där nämns inte längre LTE. Vi kan i stället läsa följande:

“The new iPad supports fast mobile networks the world over. So you can browse the web, stream content or download a film at incredibly fast speeds. It also works on GSM/UMTS worldwide network technologies, including HSPA+ and DC-HSDPA — the fastest 3G networks out there. You’ll see downlink speeds up to 42 Mbps with DC-HSDPA and up to 21.1 Mbps with HSPA+.”

DC-HSDPA respektive HSPA+ och skall ge betydande hastighetsökning även i de svenska näten. Det har nämnts upp till 32 mbit (42 mbit i teorin) men exakt hur mycket beror på vilken operatör du har och var du befinner dig.

Läs också: Så mycket snabbare är iPad på internet – även i Sverige

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!