Täby centrum

by • 25 augusti, 2012 • NyheterComments (25)154

Här öppnar Sverige första Apple Store

Täby centrum

Sveriges första Apple Store ser ut att hamna i Stockholmsförorten Täby. Detta var så sent som för en månad sedan bara ett vagt rykte och vi trodde att det rörde sig om en andra Stockholmsbutik då vi skrev om det.

Redan då rapporterade en läsare om ett mer konkret rykte och idag kan vi konstatera att Apple till och med listas hos hitta.se med en adress i just Täby Centrum.

Det är 99mac som uppmärksammat det hela och de skrev även för några veckor sedan om ett rykte som pekade åt det hållet och där nämner man också den 15 september som premiärdatum.

Enligt 99Mac kommer butiken att vara 650 kvadratmeter och hittas på andra våningen. Återförsäljaren Digital Inn har redan en butik idag och om detta stämmer så har vi svårt att inte se den som det första offret bland återförsäljarna i och med Apples intåg här i landet.

Vi kan alltså konstatera att Sveriges första Apple Store hamnar strax utanför Stockholm. Sedan tidigare är det klart att den andra öppnar i Malmö den 25 oktober i köpcentret Emporia som just nu byggs klart ute på den skånska slätten.

Att Apple öppnar utanför städerna kan tyckas konstigt men faktum är att den stora majoriteten av Apples vanliga egna butiker ligger i köpcentrum och handelsområden utanför stadskärnorna, helt i enlighet med den amerikanska bilkulturen som även vi anammat. Det är oftast endast de stora kända – flaggskeppsbutikerna – som hittar in till centrum. Men med tanke på expansionstakten som Apple har just nu ihop med de rykten som varit så är det ingen orealistiskt gissning att någonting är på gång även i Stockholms innestad.

Uppdaterat 2012-08-25

Som ”Keng” mycket riktigt påpekar i kommentarerna här nedanför finns Apple AB även på Kungsgatan 49. Det är emellertid Apples svenska kontor och har legat där sedan cirka 7 år tillbaka.

Det skall dock tilläggas att det inte är Apple AB som driver butikerna utan Apple Retail Sweden AB som vi avslöjade redan förra året. Varför det står Apple AB på Täby-butiken är därför lite konstigt men samtidigt kan det bero på ett enkelt misstag eller något annat vi inte känner till – att överhuvudtaget ha numret listat redan får också ses som just ett misstag. Att svenska Apple skulle flytta sitt kontor till Täby Galleria får ses som mindre troligt.

Relaterade inlägg

Liknande artiklar

 • Mattias Jansson

  Det var tråkiga nyheter. Varför inte öppna i centrala Stockholm? Känns inte det mer som deras linje?

 • Alex

  Varför förorten Apple? Täby C har dessutom varit ganska dött och trist de senaste 7 åren…

 • Keng

  Ryktas om Kungsgatan 49 också. Sök på Apple på hitta.se så ser ni att man ser Kungsgatan 49 och Stora Marknadsvägen 15 (dvs Täby)

 • Peter Esse

  @Kent: Kungsgatan 49 är Apples svenska kontor sedan flera år tillbaka. Jag uppdaterar artilen med det.

 • Keng

  ah, okej.
  Ska bli spännande att se om de bara öppnar i Täby nu i September. Trevligt att man bara bor ett stenkast bort.

  ang Apple Store, tror ni att de kommer sälja iPhones där när de väl öppnar?

 • Peter Esse

  @Keng: Det kommer de ganska så säkert göra.

 • Christian

  Sjukt osexigt är min kommentar till detta.

  En premium tillverkare ska väl vara representerad på en premiumadress.
  Undrar hur man kom fram till Täby och inte Heron city eller Kungens Kurva?

  Nej detta är inte Apple-mässigt och därmed tror jag inte på det.

 • Keng

  @ Christian

  Menar du att Heron City/kungens kurva är mer premiumadress än Täby Centrum?

  Undrar ens om du varit där eller vet vad Täby är för kommun.

 • Christian

  @ Keng
  Nej Täby är bättre än vad Heron City/Kungens Kurva är.

  Men Täby är knappast vad det var för 5 år sedan eller mer(vilket du verkar tro). Det finns väldigt många ”dåliga områden” inom Täby komun och Täby Centrum har haft stora problem under senare år.
  Till exempel kan nämnas att Bang & Olufsen flyttat sin butik från Täby Centrum till Östermalm för att dom inte hade sin kundkrets kvar.

  Så nog är jag lite förvånad över valet av Täby. Jag ser som den enda förklaringen att Täby i så fall blir en utav flera i Stockholmsområdet.

  Dom skulle verkligen ha öppnat på Norrmalmstorg, Stockholms helt klart hetaste område med alla modebutiker i ”Biblioteksstan”. Det skulle verkligen byggt på imagen av ett företag som alltid ligger i framkant.

 • Keng

  Självklart finns det dåliga ställen även i Täby. Men Täby är en moderatkommun som just nu och några år fram över håller på att expandera. Det skall byggas massor av nya bostäder och i de flesta fallen bostadsrätter.

  Sen förstår jag inte vad du menar att Täby centrum har problem. B&O är ett väldigt dyrt märke som inte alla medelsvenssons har råd med, själv anser jag också att de platsar bättre i Östermalm. Men frågan är, är det verkligen därför de flyttade?

  Just nu bygger de om i Täby centrum och många butiker byter platser och det är väldigt rörigt med parkeringen i Täby. Många har då valt att åka lite längre pga det. Men det är nu Apple passar på eftersom det finns en mycket bra lokal i ett centrum som håller på att byggas om och bli fräschare och nyare.

  Vet inte om B&O finns kvar i Bromma blocks men där borta är det ännu mer dött.

  Självklart borde Apple ha en butik i norrmalmstorg eller mitt i stan, men anser inte att det är fel att öppna i Täby centrum.

 • Vimm

  Täby Centrum dött? Är ni födda i farstun eller? Låter som en strategisk etablering. Många rika och nyrika som bor i Täby området.

 • Keng

  @Vimm

  Håller fullständigt med dig!

 • Alex

  Täby C är ett trist centrum men blir säkert bättre efter ombyggnaden. Täby är en kommun för medelsvensson i Sthlm inte så mycket för nyrika… :)

 • Christian

  Okej, året är alltså 2012 och för att vara tydliga så bor det INTE rika och nyrika personer i Täby. Det gjorde det på 80 och 90-talet. Nu består Täby snarare av problemområden och folk i överbelånade radhus. Undantaget är väl Täby Kyrkby.

  Rika och nyrika i Stockholm bor i:
  Djursholm, Stocksund, Nacka, Värmdö, Saltsjöbaden, Södra Ängby, Nockeby, Ålsten, Lidingö och Stockholmsinnerstad.

  Frågor på det?

 • Keng

  Täby ligger trots allt på tredje plats i medelinkomst (2012-01-25) i Stockholms län enligt SCB, Danderyd och Lidingö kommun kommer innan.

  Anser fortfarande inte att det är fel av Apple att sätta en av deras första Apple Store i Täby Centrum.

 • Mats Söderberg

  For the record: Emporia som öppnar i Malmö den 25 oktober ligger inte ute på den skånska slätten. Det ligger vägg i vägg med Malmö Arena, 100 meter från Hyllie station, alltså en ”tunnelbana-station” från Malmö centrum och ett rejält stenkast från Öresundsbrons landfäste. :-)

 • Alex

  Får väl anta att det kommer en butik till innerstan snart också eftersom (typ) alla yngre med bra inkomst i Sthlm bor i innerstan och knappast orkar åka ut till Täby för att handla. Det är enbart för att åka ut och hälsa på föräldrarna som man åker till Täby.. ;)

 • Goliat Lundberg

  Apple har valt Täby p.g.a. trängselskatterna. Folk sviker ju butiker i centrala Stockholm. Sedan skatten infördes har omsättningen hos handlarna i stan sjunkit med 35%.

 • Peter Esse

  @Mats: Som allt ligger på Malmös bördigaste åkermark – alltså slätten :)

  Det var för övrigt inget negativt menat utan ett konstaterande att Apple valt att lägga sina två första butiker utanför stadskärnorna.

 • Alex

  @Goliat
  Vad snackar du för strunt? Finns ingen vettig statistik som visar det? Trängselskatten är faktiskt för låg för att göra skillnad i Stockholm. Den drabbar bara stackars ensamstående mammor i förorten som ändå inte åker in till stan för att handla. Tragiskt men sant! Och på helgen är det ju gratis. :)

 • Daniel

  På vilket sätt är det konstaterat att Apple store öppnar i Täby centrum och i emporia? Så länge inte Apple själva bekräftar det är det rykten.
  Man kan ju inte slå på stora trumman och säga att något är bekräftat bara för att en stor dagstidning säger så. Som malmöbo tror jag själv på emporia av ren uteslutningnetod, det finns helt enkelt inga andra ställen med en tom (eller påbörjad) lokal som passar Apple.
  Något som har fått mig att tveka på emporia har varit deras uttalande när. Jag var på intervju hos dem. De säger att de alltid öppnar butiker ”in the heart of a community” (dvs inte nödvändigtvis i centrum) och att de alltid väljer speciella byggnader. Emporia KAN bli detta men
  än så längre är Hylte stationsområde inte ”the heart of a community”

 • Peter Esse

  @Daniel: Det är helt korrekt – det är inte officiellt bekräftat. Det har vi inte heller påstått – och vilken dagstidning tänker du på förresten?

  Men det gör det inte mindre sant för det – Apple Store kommer att öppna den 25 oktober på Emporia med cirka 100 anställda – en ”mid level store”.

  vänligen
  /P

 • Arvid

  Göteborg! Vi behöver nåt vettigt ställe att gå till.

 • Peter Esse

  @Arvid: Ni har ju en av de finaste APR-lokalerna i Sverige?

 • Arvid

  Lokalerna är det inget fel på men tyvärr så har personalen blivit mindre serviceinriktade.