Övrigt

Googles senaste uppköp banar väg för dagsfärska satellitbilder

Googles uppköp av det amerikanska satellitbildbolaget Skybox Imaging kan medföra en rad förbättringar för Googles karttjänster. Bland annat kommer de 18 Skybox-satelliterna tillsammans kunna leverera färska satellitbilder tre gånger dagligen.

Företaget säger sig även kunna se när nästa iPhone-lansering närmar sig.

I december förra året skickade Skybox upp sin första egendesignade satellit, och sedan dess har den cirklat runt jorden 16 varv per dygn – försedd med möjlighet att ta högupplösta stillbilder och filma HD-video.

Innan 2018 räknar man med att ha totalt 24 satelliter i omloppsbana, och tillsammans ska dessa kunna fotografera och filma hela jorden tre gånger om dagen, med en detaljrikedom som gör det möjligt att spåra en bil längs en motorväg.

carcount-549x463untitled.001-549x463

Kan spåra bilar, båtar, fraktcontainrar och förutse iPhone-lanseringar

Redan idag kan Skybox-satelliten räkna antalet bilar som kör längs en väg eller som står stilla på en parkeringsplats, följa enskilda bilar och båtar med information om hastighet. Den kan även bevaka omsättningen av fraktcontainrar i exempelvis en hamn.

Redan nu säger sig företaget ha span på den kinesiska elektronikfabriken Foxconn, för att se när nästa iPhone-lansering närmar sig. Genom att följa aktiviteten av antal lastbilar vid fabriken säger de sig kunna veta när en ny iPhone-modell är nära lansering.

Att underrättelsetjänster världen över redan har denna integritetskränkande access råder det nog ingen tvekan över, men Skybox är den första av sitt slag som erbjuder sådan data för kommersiellt och privat bruk.

Skybox satellit 1

Ska bidra till Googles planer för “internetaccess uppifrån”

Bolagens intentioner att slås ihop utannonserades under förra veckan, och köpet förväntas vara genomfört under nästa kvartal för köpeskillingen 500 miljoner dollar.

Inledningsvis ska Skybox bidra till uppdaterade satellitbilder till Googles karttjänster. Men på sikt ska Skybox även kan bidra till Googles ambitiösa planer för internetaccess ovanifrån. Google har den senaste tiden visat ett stort intresse för att kunna erbjuda internet till områden som inte har västerländsk infrastruktur.

För ett par månader sedan köpte Google Titan Aerospace, en tillverkare av drönare, och sedan något år tillbaka har man experimenterat med “Project Loon” –där luftballonger ska ge internetaccess till avlägsna områden.

I framtiden ser Google att de små Skybox-satelliterna ska kunna bidra till detta ändamål.

http://vimeo.com/92251790

[source: http://online.wsj.com/news/articles/SB20001424052702303642704579624483306835774 “WSJ”, http://recode.net/2014/06/10/google-pays-500m-for-satellite-maker-skybox-for-photos-and-eventually-internet-access/ “Recode”, http://www.skyboximaging.com “Skybox Imaging”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!