Övrigt

Google lanserar Android 5.0 Lollipop

Google-användare har mycket att glädjas åt denna onsdagskväll. Förutom tre helt nya Nexus-produkter har Google nu efter en tids betatestande lanserat nästa stora Android-version som hittills enbart benämnts som Android L. Men vet vi att L:et står för Lollipop – det officiella namnet för Android 5.0.

Lollipop kommer med en rad nyheter som både återfinns på och under ytan. Majoriteten av alla Android-användare kommer att för första gången se den nya designen som går under namnet Material Design – ett avskalad och förfinat designspråk där subtila animationer möter en lite mer vågad färgpalett med skarpare färger.

devices

Likadan upplevelse överallt

Redan innan denna lansering har vi dock fått ta del av Material Design genom uppdaterade appar, som exempelvis den för Google+. Målsättningen för Google med hjälp av Material Design och Android Lollipop är att ge en likartad visuell upplevelse oavsett om det är en smartphone, tablet, klocka eller exempelvis nya mediaspelaren Nexus Player.

Under ytan gömmer sig över 5000 nya API:er som utvecklare kan utnyttja, och så småningom när appar uppdaterats och optimerats kommer detta även att märkas av alla vanliga användare i form av fler och bättre funktioner. Lollipop kommer även med kryptering som standard, vilket vi rapporterat om tidigare.

Mängder av nyheter

Denna femte generation av världens mest använda mobila operativsystem har även en mängd andra nyheter, så som en förbättrad multitask-vy, bättre notishantering, bättre stöd för flera användarkonton, utökat stöd för synkronisering mellan enheter, och mycket annat. Vi återkommer med en mer gedigen genomgång längre fram.

Stöd för att spärra enheter

En väldigt god nyhet för alla Android-användare på sikt är att Lollipop kommer med en så kallad “kill switch”, en funktion som möjliggör för användare att låsa sina enheter och förhindra att enheten återställs, exempelvis om enheten i fråga blir bestulen. En ny lag i Kalifornien kräver att alla smartphones som säljs från och med juli nästa år ska ha stöd för en sådan säkerhetsåtgärd.

Apple lanserade “Aktiveringslås” i iOS 7, och Androids variant verkar fungera på samma sätt. Funktionen i Lollipop heter “Factory Reset Protection” och gör att enheten inte kan återställas utan den rättmätige ägarens lösenord. Det i kombination med att Android sedan tidigare går att spärra och rensa via fjärruppkoppling gör att det på sikt – när majoriteten av Android-enheter rullar på Lollipop eller senare – även kan bli helt meningslöst att som tjuv stjäla Android-produkter.

Screen Shot 2014-10-15 at 22.10.20

Nexus-enheter får tillgång först

Googles tre senaste Nexus-produkter som presenterades idag kommer att levereras med Lollipop, men inom ett par veckor ska uppdateringen finnas tillgänglig till Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7, Nexus 10, och alla Google Play Edition-enheter.

När och om övriga Android-produkter får tillgång till Lollipop är i dagsläget inte klart, det hela beror på hur snabbt tillverkarna arbetar med att erbjuda uppdateringar till sina produkter.

Du kan läsa mer om Android 5.0 Lollipop hos Google, nedan kan du också se en genomgång av det nya operativsystemet.

https://www.youtube.com/watch?v=7rCtBUbcyS0

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!