Övrigt

Google lägger ner den populära RSS-samlaren Google Reader

Google Reader Ikon

Då var det dags för ännu en våg av nedlagda tjänster från Google, och denna gången har Google valt att lägga ned den populära RSS-samlaren Google Reader sedan lanseringen 2005 använts flitigt av antagligen många miljoner människor. Användare som loggar in på Google Reader på webben möts av ett meddelande om att tjänsten kommer läggas ned från och med 1 juli i år.

Anledningen är enligt det blogginlägg där Google offentliggjorde nyheten tvådelad: dels menar de på att de börjat se en nedgång i användning av Google Reader, och dels vill Google fortsätta att skala ner antalet produkter och tjänster för att få färre saker att lägga deras energi på.

There are two simple reasons for this: usage of Google Reader has declined, and as a company we’re pouring all of our energy into fewer products. We think that kind of focus will make for a better user experience.

Om Googles första anledning stämmer måste nedgången ha skett de senaste två åren, då de själva i slutet av 2010 visade upp denna graf som pekade på dess ökande popularitet. Några siffror på hur många som verkligen använder sig av Google Reader finns dessvärre inte.

Google Reader 2010

Detta innebär också att RSS-applikationer för Mac och iOS (och även Android och PC för den delen) som helt och hållet är uppbyggda kring Google Reader kommer sluta fungera efter 1 juli om utvecklarna inte skulle göra något. En sådan populär app till både Mac och iOS är nyhetsläsar-appen Reeder som synkroniserar mot Google Reader, men i just det fallet kom under natten en lugnande tweet:

Det ska dock påpekas att Google aldrig officiellt möjliggjort för tredjepartsutvecklare att synkronisera mot Google Reader, och av den anledningen kommer dagens besked antagligen inte som en överraskning. Det finns alternativ till Google Reader, och rimligtvis kommer nya att skapas för att fylla det hål som Google Reader i sommar kommer lämna efter sig.

Att Google lägger ned Reader är visserligen lite problematiskt i en övergångsperiod, men i det långa loppet är kan det nog leda till bättre och mer avancerade RSS-tjänster. För bloggare och sajter som erbjuder RSS-flöden kan det dock leda till en snabbare avhoppningstakt än tidigare då det idag finns så många andra sätt än via RSS att följa sina favoritsajter.

För dig som vill spara all din samlade information från Google Reader, inklusive dina prenumerationer, de du följer, dina stjärnmärkta artiklar med mera, finns Google Takeout som exporterar all denna data. Kom ihåg att göra det innan 1 juli bara.

Google Blog

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!