Övrigt

Genomgång av Overcast – ny podcast-app för iPhone med smarta funktioner

Efter över ett års utveckling och mycket beta-testande har nu Marco Arments podcast-app Overcast för iPhone nått version 1.0 och släppts i App Store. Arment har gjort valet att erbjuda appen gratis i sitt grundutförande – ett helt klart användbart skick – men tar samtidigt betalt för ett antal extrafunktioner.

Två av dessa är extra intressanta.

Du behöver dock inte köpa till funktion för funktion utan det är ett paket som innehåller alla och dessutom kan du testa de två extra intressanta i fem minuter i taget innan du bestämmer om det är värt de extra pengarna. Dessa extrafunktioner återkommer jag till längre ner.

Marco Arment har, för er som inte känner till honom, legat bakom bland annat Instapaper och The Magazine, och han var den första utvecklaren som jobbade med Tumblr. Han driver nu också podcasten The Accidental Tech Podcast (ATP) tillsammans med John Syracusa och Casey Liss så valet att nu utveckla en app för att just lyssna på podcasts faller sig inte alls konstigt.

Som sagt så är detta version 1.0 och den finns för närvarande endast till iPhone. Även om en version för iPad är planerad och kanske även för Mac i framtiden är detta något man får förhålla sig till om man funderar på att byta från någon annan podcast-app. Overcast har dock ett enklare webbgränssnitt där du kommer åt dina prenumerationer.

Begränsningen av att appen endast finns till iPhone kan vara en nackdel för en del, men personligen har jag slutat lyssna på podcasts från annat än min iPhone. Ett tag hade jag Instacast på iPhone, iPad och Mac men det är sällan jag lyssnar när jag jobbar och hemma vill jag inte behöva gå till min dator för att starta eller stoppa uppspelningen. Istället streamar jag vid de tillfällena via Airplay från iPhonen i fickan.

overcast_setup

Som ny användare får du börja med att kostnadsfritt skapa ett Overcast-konto som används för att serverdelen av appen ska synka med appen och webbgränssnittet. Det är denna serverdel som håller koll på om nya avsnitt kommit ut och låter appen automatiskt hämta ner dessa i bakgrunden istället för att appen ska behöva leta själv vilket sparar batteritid.

overcast_add

Nästa steg är att antingen lägga till en prenumeration på en podcast alternativt importera in dina prenumerationer från någon annan av de podcast-appar du redan har installerad på din iPhone. I mitt fall var det Castro och det fungerade utan problem även om det är lite osmidigt då man först kastas in i den appen för att sedan hoppa tillbaka till Overcast.

overcast_import

Har du ingen app att importera från erbjuder Overcast ett galleri av utvalda podcasts i diverse kategorier och det går självklart att söka efter svenska podcasts då dessa inte är några av de som visas främst bland de utvalda. I appens inställningar går det också att koppla ihop den med ditt Twitter-konto så den kan se vilka podcast de vänner du följer rekommenderar och på så sätt hitta nya. Dessutom går det att lägga till en podcast genom att ange dess feed-adress direkt.

overcast_home

Appens hemskärm innehåller i grundutförandet en spellista med fem ospelade avsnitt från dina prenumerationer samt varje podcast med avsnitten listade var för sig. Att skapa egna spellistor med olika inställningar och podcasts är en av de funktioner som ingår i paketet du kan köpa till.

Från hemskärmen når du appens inställningar som innehåller information om ditt konto och Twitter-kopplingen samt inställningarna för uppspelnings-kontrollerna. En lite annorlunda detalj är att Marco listat fem konkurrenter som han rekommenderar om du inte skulle gilla Overcast. Dessa är Instacast, Pocket Casts, Pod Wrangler, Downcast samt Castro.

overcast_play

Uppspelningsskärmen är diskret utformad med tydliga kontroller för att spela upp samt hoppa fram och tillbaka i en podcast. Längst ner till vänster hittar du alternativ om du vill lyssna på avsnitten kontinuerligt eller en och en, samt en insomnings-timer. Återigen är detta funktioner som köps till. I mitten längst ner finns kontroller för AirPlay och till höger finns kontrollerna för uppspelningshastighet samt effekterna jag skrev om tidigare.

Den första stora funktionen är “Smart Speed” som på ett intelligent vis tar bort minimala pauser i podcasten och snabbar upp konversationer vilket gör att ett avsnitt går snabbare att lyssna igenom utan att uppspelningshastigheten används. Det blir helt enkelt en effektivare lyssning i normal hastighet på kortare tid.

Funktion nummer två som är unik är “Voice Boost” som komprimerar ljudet i en podcast och höjer volymen på det hela en aning. Det är speciellt användbart i podcasts som är inspelade med lite sämre utrustning och där deltagarna ibland pratar tyst och och ibland högre. Funktionen gör det hela helt enkelt behagligare och jämnare när du du lyssnar.

Marco har inte använt den inbyggda ljudhanteraren i iOS utan har skrivit en egen vilket gjort att han kunnat implementera dessa båda effekter och även gjort att uppspelning i högre hastighet ska låta bättre. Detta är dock inget jag har testat då jag aldrig lyssnar i mer än x1 men tack vare Smart Speed kommer jag ändå spara tid. Båda dessa effekter kan provas i fem minuter i taget så du kan avgöra om de är värda priset.

En lite dold finess är att om du skrollar podcastens grafik, som tar upp hela mitten, uppåt så blir den mindre och under döljer sig avsnittets shownotes. Länkar öppnas i en webbläsare i appen så du behöver inte lämna Overcast och surfa med Safari medan du lyssnar utan allt sker där. En snygg liten finess är att över grafiken i mitten visas en visualisering av ljudet när du lyssnar.

Överst på uppspelningsskärmen finns tidslinjen där du kan skrolla framåt och bakåt. Det är en ganska enkelt tidslinje och lite märklig då den inte går från kant till kant utan slutar strax framför 0:00 till höger när den räknat ner till noll.

En app värd att prova

Sammantaget är Overcast en riktigt trevlig app och jag kommer framöver att fortsätta använda den som min huvudsakliga app för att lyssna på podcasts med. Visserligen saknar den en del funktioner i 1.0 som exempelvis att kunna strömma ett avsnitt utan att ladda hem det men det är något som ska komma i och med iOS 8.Kan du leva utan det ett tag tycker jag du ska ge Overcast en rejäl chans och det kostar som sagt inget att testa den innan du köper hela appen med alla dessa extrafunktioner:

  • Nedladdning via mobilnätet
  • Variabel uppspelningshastighet
  • Smart Speed för att korta tysta partier
  • Voice Boost för att höja och normalisera volym
  • Effektinställningar på indivuduella podcasts
  • Uppspelning av ett avsnitt utan att fortsätta
  • Insomnings-timer
  • Obegränsat med spellistor
  • Obegränsat antal avsnitt i spellistor

För att låsa upp extrafunktionerna kostar det 38 kronor och då stödjer du också utvecklingen av Overcast samt hjälper Arment med serverkostnaden. Det vill säga att du hjälper en oberoende utvecklare att fortsätta göra bra appar som denna.

Overcast hämtar du gratis i App Store

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!