Övrigt

Fyra nya appar skymtas i de första påstådda skärmdumparna från iOS 8

Från den kinesiska Twitter-liknande sociala nätverket Weibo kommer bilder som påstås vara de första skärmdumparna från nästa version av Apples mobila operativsystem, iOS 8, som har kodnamnet Okemo efter en känd skidanläggning. Om Apple håller samma utvecklingstakt som tidigare år kan vi förvänta oss få se en tidig utvecklarversion i mitten eller slutet på sommaren.

Vad som gör bilderna är intressant är att hemskärmen innehåller fyra nya appikoner: Tips, Healthbook, Preview och TextEdit. Sedan tidigare känner vi till de två sistnämna apparna från Mac OS X medan Healthbook är något helt nytt, även om en hel del rykten den senaste tiden skvallrat om funktionaliteten.

Vad appen “Tips” är eller skulle kunna vara för något förtäljer inte historien, men att det skulle kunna vara en slags interaktiv användarguide för iOS känns som den mest troliga förklaringen.

Skärmdumparnas äkthet

Trots att det är relativt enkelt för vilken iOS-utvecklare som helst att få till de nya ikonerna i dessa bilder har skärmdumparnas äkthet bekräftas av Mark Gurman på 9to5Mac. Gurman har den senaste tiden har haft rätt i det mesta som han har fått bekräftat av sina källor, varför vi tar hela denna historien med en lite mindre nypa salt än annars. Det skall dock också sägas att samma person som läckt dessa bilder på Weibo även påstår att Apple kommer att släppa en iPhone-modell med 5,5 eller 5,7 tums stor skärm.

iOS 8 första bilderna

Healthbook – med eller utan iWatch?

Gurman publicerade dessutom en artikel innan dessa bilder från Weibo hittade ut i den västerländska delen av internet, där han förklarar att han via källor fått reda på att både Preview och TextEdit eventuellt kan komma att lanseras för iOS senare i år. I en ännu tidigare artikel från samma man förklaras det vad för värden som Healthbook kan komma att registrera – bland annat puls, vätskebalans och blodtryck, utöver självklara saker som steg-, kalori- och distansräknare.

Att Healthbook även känns som en självklar funktionalitet i Apples beryktade klocka iWatch är det nog få som ställer sig tveksamma emot, även om det inte riktigt framgår om appen kommer att kunna användas autonomt eller enbart i kombination med iWatch. Någonstans måste visserligen sensorerna för att samla in mätvärden finnas, vilket talar för en tight integration mellan iOS 8/iPhone och iWatch. Men samtidigt har Apple ännu inte presenterat nästa generation av deras mobila enheter.

Det mesta talar åtminstone för att Apple har insett att marknaden för sensorer  för träning och hälsa är en del av framtiden även för Apple. Under senaste året har ett flertal nyckelpersoner inom just dessa områden anställts, och rykten talar om att Apple har ett dedikerat team bestånde av experter inom detta fält.

Healthbook-ikon 9to5Mac
En förstoring av Healthbook-ikonen gjord av 9to5Mac – symboler för blodtryck, kaloriförbränning samt pulsmätare

Preview och TextEdit – två självklara iOS-kandidater

Just dessa två appars existensberättigande är given: iCloud. Båda dessa appar har sedan lanseringen av Mountain Lion haft stöd för iCloud och det går att spara och synkronisera text- och PDF-filer direkt via molnet för att kunna komma åt dem från alla Macar med samma iCloud-konto.

Tanken på att dessa filer även ska kunna gå att nå från en iOS-enhet är därför väldigt rimlig, om inte helt självklar. Dock påstår källor till 9to5Mac att apparna funktionsmässigt inte kommer att vara lika fullfjädrade som motsvarigheterna på OS X, utan ska snarare ses som ett sätt att komma åt sina filer än att kunna skapa nya.

iCloud har på några år gått från en skaplig MobileMe-ersättare till att mer och mer bli en digital hub för stora delar av användarnas ettor och nollor. Att fler och fler OS X-appar integreras med iOS över iCloud är antagligen en oundviklig utveckling.

I skärmdumparna ovan är ikonerna för dessa två appar direkt tagna från OS X-programmen vilket talar för väldigt tidiga testversioner – om bilderna överhuvudtaget är äkta.

[source:http://9to5mac.com/2014/03/13/screenshots-of-ios-8-healthbook-preview-textedit-icons-leaked/ “9to5Mac”, http://9to5mac.com/2014/01/31/iwatch-ios-8-apple-sets-out-to-redefine-mobile-health-fitness-tracking/ “(2)”, http://9to5mac.com/2014/03/13/ios-8-apple-works-to-further-push-icloud-as-the-future-of-the-ios-file-system/ “(3)”, http://9to5mac.com/2013/07/18/apple-stacks-iwatch-team-with-sensor-fitness-experts/ “(4)”, http://www.weibo.com/p/1005053130683377/weibo?from=page_100505_home&wvr=5.1&mod=weibomore#3687615460991050 “Weibo”]

[related]Mer om iOS 8:[/related]

[display-posts tag=”iOS-8″ exclude=”undefined” image_size=”thumbnail” order_by=”date” order=”DESC” posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!