Övrigt

Framsteg mot slopade roamingavgifter inom EU

Foto: Flickr (CC)

I juni förra sommaren hette det att de dyra roamingavgifterna inom EU skulle vara borta “inom ett år“, vilket vi med säkerhet kan säga inte riktigt visade sig stämma. Men med små steg verkar slopandet av roamingavgifterna inom vår union kunna bli verklighet.

Under torsdagen röstade EU:s ledamöter igenom nästa stora lagpaket för telekombranschen, ett paket som dels innehåller ett stärkt skydd för nätneutraliteten, men också att roamingavgifter för sms, telefonsamtal och datatrafik ska vara helt borta från och med 15 december 2015.

Det finns dock ett undantag i ledamöternas betänkande; om användningen av roaming används på ett “oegentligt sätt” ska operatörerna kunna ta ut en “begränsade avgifter”. En spontan tolkning av det är att det antagligen kommer att finnas en maxgräns för hur mycket vi ska få kunna surfa på våra resor.

Att lagpaketet röstades igenom är dock bara ett första steg för att nå det målet. Det nya parlamentet som väljs in i slutet på maj kommer att behöva jobba vidare med innehållet, och sedan påbörjas det stora arbetet med att alla EU:s medlemstater ska granska och godkänna förslaget.

[source:http://www.europarl.europa.eu/news/sv/news-room/content/20140331IPR41232/html/Säkra-internettillgången-för-nättjänster-och-avskaffa-roamingavgifter “Europaparlamentet”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!