Övrigt

Forskare hittar briljant sätt för online-foton att komma till användning

Ett tekniskt forskarteam bestående av tre personer från Google och University of Washington har utvecklat ett automatiserat system för att på ett riktigt häftigt sätt att låta alla de miljarder foton som årligen laddas upp av människor världen över komma till användning. Genom att skapa en databas bestående av över 80 miljoner allmänt tillgängliga foton och sedan geografiskt och fotografiskt analysera dessa har forskarna med hjälp av systemet lyckats skapa tusentals timelapse-videos av kända platser.

Efter att systemet upptäckt platser där många foton tagits sorteras bilderna efter tid motiv. De foton som sedan är snarlika och innehåller motivet anpassas sedan av systemets bildmotor så att de får samma perspektiv betraktningsvinkel. I samma veva korrigeras bildernas färger så att de blir enhetliga innan de sammansätts till timelapse-klipp.

time-lapse-2015-05-18-01

Resultatet är i skrivande stund över 20 000 timelapse-sekvenser som visar bland annat hur glaciärer, städer, vattenfall och en hel del annat påverkats och utvecklats under de senaste tio åren. En del av sekvenserna innefattar över 1000 bilder och tar enligt utvecklarna över sex timmar för systemet att producera. Alla bilder är hämtade från populära bildlagringstjänster som Flickr och Picasa.

tumblr_noi66ic89w1qav3uso2_540 tumblr_noi66ic89w1qav3uso3_r1_540 tumblr_noi66ic89w1qav3uso4_r1_540

[via: http://www.engadget.com/2015/05/18/timelapse-from-public-domain-photos/ “Engadget”]
[source: http://grail.cs.washington.edu/projects/timelapse/ “University of Washington”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!