Övrigt

Förlegade könsroller hos teknikjätte

Samsung Manual 1

När min vän Daniel öppnade förpackningen till sin splirrans nya smartphone, en Samsung Galaxy S4, upptäckte han något intressant. I förpackningen låg en handbok som han genast fattade misstankar mot på grund av valet av typsnitt (Comic Sans).

Han hade ingen aning om hur rätt han hade. Om hans första invändning mot handboken gällde valet att teckensnitt, visade det sig snabbt att det inte var någonting jämfört med vad som komma skulle när han väl öppnade handboken.

På första sidan i handboken presenteras en påhittad illustrerad familj med följande attribut (ordagrant):

Pappa – har använt Galaxy sedan länge
Mamma – ännu inte bekant med de senaste innovationerna
Dotter – blyg och tankfull
Son – ivrig och nyfiken

Samsung Manual 2

Efterföljande sidor är inte bättre

Under de följande sidorna presenteras telefonens olika funktioner tillsammans med en karaktär ur den fiktiva familjen. Vi får lära oss att dottern kan ta bilder på ett motiv och tack vare dubbla kameror samtidigt kan få en liten inbäddad bild på sig själv, för att visa sin reaktion gentemot motivet. Sedan får vi lära oss att sonen kan ta en actionfylld dramabild med livliga och rörliga motiv.

Samsung Manual 4

Mönstret fortsätter på samma tydliga sätt genom resten av handboken. Vi får se hur den antaget tekniskt erfarne pappan instruerar den antaget tekniskt underlägsna mamman i hur telefonen fungerar. Vi får se moderns bestörta ansiktsuttryck när hon utbrister “425 kcal?!” inför en tårta, i samband med att hälso-appen introduceras.

Samsung Manual 3Vi får se hur sonen och dottern spelar spel tillsammans, där dottern har ett förtvivlat ansiktsuttryck och en ledsen smiley på skärmen och sonen är lycklig med en likaledes glad smiley på sin skärm, tydligt pekande på vem det var som “vann” spelet.

Vi blir sannerligen förundrade över hur dessa förlegade könsroller kunnat glida igenom kvalitetskontrollen ut till den svenska marknaden år 2013. Samsung verkar dock delvis ha insett sitt misstag. I pdf-versionen på nätet är de värsta övertrampen korrigerade.

Uppdaterat: 30 juli 2013Samsung har nu svarat på kritiken.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!