Övrigt

Förbered din dator för Mountain Lion

Skivverktyg

Nästa version av Mac OS X – Mountain Lion – kommer att släppas senare idag via App Store. Precis som vid varje uppdatering finns det ett par saker att tänka på och vi börjar med det viktigaste. Uppdaterat: Nu finns Mountain Lion för nerladdning.

  1. Backup. I de allra flesta fall så uppgraderas ditt system utan problem men det finns alltid undantag. Därför är det mycket viktigt att du gör backup innan uppgraderingen. Enklast gör du det genom att stoppa in en extern hårddisk som har lika mycket eller mer tomt utrymme som din dator använder och använda Time Machine. Har du inte tillgång till en sådan så bör du i alla fall föra över de viktigaste filerna manuellt till ett USB-minne eller bränna på en DVD. (Backup skall du alltid göra, datorn kan gå sönder eller bli stulen)
  2. Fungerar dina program? Det är inte säkert att alla dina program fungerar i och med uppdateringen – oftast är det äldre appar som inte riktigt hänger med. På sajten Roaringapps.com kan du se om dina program är testade och vad i så fall resultatet blev.
  3. Systemkrav. Mountain Lion rullar visserligen på ganska så medioker hårdvara men för att uppleva det i all sin glans så krävs det lite mer än så. Vissa enskilda funktioner kräver dessutom betydligt nyare datorer – tänk på att du måste ha Snow Leopard eller Lion installerat för att kunna uppgradera. Om så inte är fallet köper du det på Apple Store (Sponsrad länk) för 319 kronor inklusive frakt. Läs vår separata artikel för detaljer.
  4. Rensa. Mountain Lion kräver minst 8 GB ledigt utrymme för att kunna installeras men för att vara på den säkra sidan skadar det inte med det dubbla. Lägg tid på att rensa datorn nu innan släppet så kommer den bli extra glad på dig. Läs vår artikel om fyra bra appar till ändamålet.
  5. Uppdatera nuvarande system. Se till att systemet du har idag är uppdaterat så långt det går. Det gör du genom att välja Äpplet längst upp till vänster och sedan Programuppdatering. Starta också App Store för att se om det finns några uppdateringar där samt de enskilda program du använder som inte kommer därifrån så att även de får kolla om det finns nyare versioner.
  6. Avaktivera filkryptering. Om du använder FileVault eller något tredjepartsprogram för att kryptera din hårddisk gör du bäst i att avvaktivera detta. Särskilt om du använder Snow Leopard.
  7. Är din disk frisk? Starta Skivverktyg och gå igenom om din hårddisk mår som den skall. Gör den inte det är det ingen bra idé att förändra så mycket som det blir när ett nytt system läggs in. Se också punkt 1 backup.
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!