Övrigt

Fler detaljer om iMac Retina och nya Mac mini

Två av Apples skrivbordsdatorer släpptes i modeller i torsdags, båda med efterlängtade nyheter. Det har dock funnits ett par frågetecken kring iMac Retina och Mac mini som det nu finns svar till.

Fastlött minne i Mac mini

Arbetsminnet (RAM) i nya Mac mini är fastlött, precis som i Apples mobila och bärbara produkter. Köper du en Mac mini med medföljande 4 eller 8GB är det den mängden RAM som maskinen får leva med under sin livstid. En stark rekommendation är att köpa till extra RAM av Apple, även om det kostar skjortan.

Det som är synd i sammanhanget är att den maximala mängden RAM som går att köpa till i Mac mini är 16GB. Behöver du mer än så är det helt enkelt en annan produkt du ska vända dig till.

Hårddisken i Mac mini går däremot precis som 2012 års generation att byta ut. Det är inte användarvänligt och med största säkerhet försvinner garantin, men det går. Det går även att beställa en Mac mini med mekanisk hårddisk och ersätta denna med en SSD.

Server-versionen av Mac mini – som framförallt stack ut då den hade dubbla hårddiskar – är borta ur sortimentet och det går heller inte längre att installera två hårddiskar i chassit.

Skillnad på SSD och SSD

Om du är ute efter en av de nya Mac mini-modellerna med uppgraderad lagring till SSD får du olika prestanda beroende på vilken av de tre modellerna du utgår från. Instegsmodellen går inte att uppgradera till SSD-lagring, endast Apples kombi-lösning Fusion Drive finns som val (128GB SSD + 1TB mekanisk hårddisk).

Den mellersta modellen går däremot att byta ut till enbart SSD-lagring, men då över SATA-gränssnittet. Utgår du istället från den dyraste modellen och uppgraderar den till SSD-lagring försvinner flaskhalsen som SATA är och istället används PCIe-gränssnittet.

Även de två dyraste modellerna går att utrusta med Fusion Drive.

Utbytbart minne i iMac Retina

Nya iMac Retina har till skillnad från Mac mini fortfarande utbytbara RAM-moduler, vilket gör det betydligt mer prisvärt att köpa RAM via tredjepart och installera själv. Antalet slot:ar är fortfarande fyra.

iMac RAM utbyte iFixit

iMac Retina kan inte agera extern bildskärm

Till skillnad från övriga iMac-modeller kan iMac Retina inte användas som extern bildskärm för externa källor. De vanliga iMac-modellerna kan exempelvis användas som bildskärm till din spelkonsol eller dator med hjälp speciella kablar.

Detta går alltså inte att göra med iMac Retina, av samma anledning som Apple inte kommer att kunna lansera en extern 5K-skärm till existerande datorer.

Bildskärmspanelen som sitter i den iMac Retina som iFixit har monterat i sär är tillverkad av LG. Huruvida alla paneler kommer från LG, eller om Apple som vanligt sprider ut beställningar över flera olika underleverantörer, är i skrivande stund oklart.

4K över HDMI

Även om det är i relativt låg uppdateringsfrekvens klarar nya Mac mini av att skyffla 4K-upplösning över HDMI-porten, enligt tabellen nedan:

Mac mini 2014 hdmi 4k

[source:http://blog.macminicolo.net/post/100240431773/a-look-at-the-2014-mac-mini “Macminicolo”, http://bit.ly/1sZFsZ4 “IFIXIT”]

[display-posts id=”106988, 107033, 107096″ image_size=”thumbnail” orderby=”date” posts_per_page=”5″]

 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!