Övrigt

Facebook köper Oculus Rift

Foto: Sergey Galyonkin / Flickr (CC)

Facebook fortsätter med sina uppköp, och efter storköp som Instagram för en miljard dollar och WhatsApp för totalt 16 miljarder dollar köper nu den sociala mediejätten det unga bolaget bakom produkten Oculus Rift – en hjälm som ska ge en förhöjd spelupplevelse, så kallad Virtual Reality.

Oculus VR, som bolaget bakom Oculus Rift heter, har ännu inte lanserat sin produkt men förväntas göra det tidigast i slutet på året. Nyligen lanserades den andra versionen av ett utvecklingskit, Oculus Rift Development Kit 2, under spelmässan Game Developers Conference som hölls under förra veckan.

Det hindrar dock inte Facebook från att köpa hela bolaget för två miljarder dollar, närmare 13 miljarder svenska kronor.

Köpeskillingen består av 400 miljoner dollar plus 23,1 miljoner Facebook-aktier. Med dagens aktiekurs slutar notan alltså på runt två miljarder dollar.

https://www.youtube.com/watch?v=OlXrjTh7vHc

Facebook ser bortom spelens värld

Facebook avslöjande det överraskande uppköpet via ett pressmeddelande, och som vanligt ger Mark Zuckerberg sina anledningar om varför det är ett befogat uppköp.

Zuckerberg säger att Facebook har planer för att göra Oculus Rift till en produkt som inte bara appliceras inom spelvärlden. Oculus Rift menar han kan bli en plattform för en rad olika upplevelser, och som exempel tar han upp att kunna sitta som publik vid en pågående match, studera i ett virtuellt klassrum och konsultera med sin läkare ansikte-mot-ansikte.

Zuckerberg refererar till Oculus som en framtida kommunikationsform. Men som första viktiga del i denna framtidsbild kommer spelbranschen att vara – precis enligt de ursprungliga planerna, och den prioriteringen kommer att kvarstå.

Facebook skriver också att de kan hjälpa Oculus att få fram en kommersiell produkt snabbare, än om Oculus skulle ha fortsatt enligt nuvarande tidsplan. Men det är tydligt att Facebook och Zuckerberg ser betydligt större potential i produkten och tekniken än bara spel.

Angående uppköpet skriver Oculus VR i ett eget pressmeddelande att Mark Zuckerberg och ett par andra från Facebook kikade in hos Oculus för några månader sedan för att diskutera samarbetsmöjligheter. Och allt eftersom diskussionerna pågick ska de båda företagen ha upptäcks en gemensam syn på framtiden, vilket alltså resulterade i detta uppköp. De båda ser Virtual Reality som nästa stora steg i utvecklingen av kommunikationsteknik.

Uppköpet förväntas vara genomfört under andra kvartalet i år.

[source: http://newsroom.fb.com/news/2014/03/facebook-to-acquire-oculus/ “Facebook”, https://www.facebook.com/zuck/posts/10101319050523971?stream_ref=10 “Mark Zuckerberg (Facebook)”, http://www.oculusvr.com/blog/oculus-joins-facebook/ “Oculus VR”]

[related]Relaterat[/related][display-posts id=”88483, 48263″ exclude=”undefined” image_size=”thumbnail” order_by=”date” order=”DESC” posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!