Övrigt

En hel del nytt i iTunes 11

iTunes 11 – Välkommen

Apple lanserade nya iTunes 11 för bara en liten stund sedan och efter en kort tids användande har vi hittat en hel del nytt. Precis som väntat är det främst utseendemässigt som iTunes 11 utmärker sig; ett helt nytt gränssnitt vad gäller navigering bland dina medier, framförallt dina musikalbum. Dessutom har ikonen ännu en gång fått nytt utseende. Även övriga delar av iTunes har fräschats upp, och i samband med det har Apple passat på att lägga till några nya funktioner också.

Någon iCloud-kontrollpanel som det ryktades om fick vi dock inte, och inte heller har Apple separerat på mediekonsumtion och enhetshantering som vi verkligen hoppades på. Kanske var det helt felaktiga rykten och spekulationer, kanske är det sådant som kommer senare.

Det är mycket tydligt att fokus i denna iTunes-version ligger på innehåller i ditt iTunes-bibliotek och på artiklar i iTunes olika butiksektioner. Det vi framförallt slås av så här inledningsvis är hur mycket snabbare denna version känns jämfört med tidigare. Att starta upp iTunes på en relativt ny maskin med vanlig hårddisk (inte SSD) tar visserligen fortfarande runt 15-20 ikonstudsar, men väl inne i iTunes 11 flyter det mesta på betydligt snabbare. Det innefattar även iTunes Store.

En ny minispelare finns att aktivera med en knapp för snabbsökning i ditt bibliotek, med en egen sökfunktion och en knapp för att snabbt se låtkön för dina låtar.

iTunes-minispelare

Den övergripande sökrutan i iTunes 11 visar nu träffar från alla de olika sektionerna i iTunes. Dock särskiljer Apple på sökningar i ditt bibliotek och sökningar när du är i iTunes Store. Av någon märklig anledning har Apple inte uppdaterat designen för sökrutan i iTunes Store, där den nya kategorisorteringen kanske hade varit mest användbar.

Sökfält-bibliotekSökfält-iTunes Store

En ny funktion som heter “Preview” kommer du åt via knappen med tre streck på. Där får du upp historiken på medier som du nyligen spelat upp. Där ingår även filmtrailrar. En liknande knapp finns även i displayrutan i iTunes, där du kan se vilka låtar som står på kö att spelas upp samt vilka som nyligen spelats.

Ett gediget tillägg här är att din historik hålls synkroniserad mellan dina enheter över iCloud. Provlyssnar du på en låt på din iPhone dyker den upp i listan i iTunes på din Mac när du är hemma igen. iCloud håller för övrigt koll på det mesta i iTunes numera. Spelpositionen för filmer och TV-serier som pausar sparas i iCloud så att du med nästa enhet slipper spola till där du var sist.

iTunes-uppseplnignslista

Utseendemässigt är som sagt det mesta nytt, och i det ingår även en del funktionella förändringar. Sidopanelen är exempelvis från början undangömd, men du får snabbt upp den igen under menyn “Innehåll”, likaså med statusraden i längst ned i iTunes-fönstret. Det går alledeles utmärkt att navigera i iTunes 11 helt utan sidopanelen. Om du har enheter anslutna till iTunes 11, och sidopanelen undangömd, får du upp en ny knapp i övre högra hörnet där du kan få fram en lista på dina iOS-enheter (se bild nedan). Därifrån kan du också ta dig till enheternas inställningssidor.

Det kommer säkerligen vara blandade åsikter om det nya gränssnittet utan sidofältet är bättre eller inte ur just det här perspektivet. Även om Apple i denna version av iTunes ger hintar om att sidofältet kan vara på väg bort är det lyckligt att den fortfarande finns kvar för oss som uppskattar den. Jämförelsebilder här nedan (klicka för att förstora):

iTunes-med sidofältiTunes – utan sidopanel

På inställningssidorna för iOS-enheter finns också en del nytt. En ny installera-knapp finns vid sidan av alla appar i appvyn, för enklare installation. Tidigare var det dock bara att dra och släppa en applikation i förhandvisningen av iPads hemskärmar.

iTunes-enhetsinställningar

Stapeln som visar hur mycket lagringsutrymme på din iOS-enhet som används har också designats om lite, med titlarna direkt i stapeln istället för vid sidan om som innan. Det är en liten märklig förändring då vissa kategorier inte får plats med texten. Dock kan du hålla musen över varje sektion i stapeln för mer utförlig information.

iTunes-enhet-lagringsutrymme

Det är nu också enklare att skicka medier till spellistor och enheter. Så fort du “tar tag” i ett album, en film eller något annat i ditt bibliotek uppenbarar sig en sidospalt på höger sida i iTunes-fönstret. Där ser du alla dina anslutna enheter och dina spellistor. För att skicka filerna till exempelvis din iPad behöver du bara släppa muspekaren över enheten i högerspalten.

iTunes 11 högerspalt

iTunes Store har också fått sig en uppfräschning vad gäller design. Men bortsett från just det nya utseendet är det rent spontant inte mycket som är nytt. Funktionerna är desamma och likaså de olika kategorierna. Efter en kort tids användade känns affären lite snabbare än i förra versionen av iTunes. En förbättring som Apple implementerat är vad det kalla för “In Store” – en knapp som finns lite varstans i ditt mediebibliotek och som gör det enkelt att hitta relaterat material till det du redan har laddat ned.

iTunes 11 – iTunes Store

En annan ny funktion som är värd att nämna är att iTunes 11 nu låter dig lösa in presentkort genom att rikta kortet mot din dators kamera. Kameran läser då av ditt presentkorts kortnummer och matar in det i rutan åt dig. Mycket smidigare jämfört med att skriva det sexton tecken långa kortnumret manuellt.

iTunes 11 - presentkort

Övriga förändringar och nyheter:

  • iTunes DJ är borta då Apple antagligen känner att de ersatt den funktionen med nya “Härnäst” (Up Next).
  • Ett av iTunes klassiska signum, Cover Flow, finns det inte längre några spår av.
  • Gröna plusknappen i övre vänstra hörnet beter sig nu åter som standard i OS X. Tidigare kom man åt minispelaren via den knappen.
  • “Avancerat”-menyn är borttagen. Någon som minns funktionerna under det menyvalet?
  • iOS-enheter med 128GB kapacitet kan vara på gång. I iTunes finns det en ikon för den minnesstorleken.
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!