Övrigt

Detta är kommande Windows 10

Microsoft hoppar över en siffra när man går direkt i från Windows 8 till Windows 10. Åter igen satsar man på ett system som skall kunna anpassas till en rad olika enheter, allt från mobila pytteskärmar till den jätteskärm som Xbox One är inkopplad till.

Mottot är “en produkfamilj, en plattform och en appaffär”. Det breda användningsområdet till trots bibehålls ett tungt fokus på företagsmarknaden.

Men till skillnad mot Windows 8 som har ett gränssnitt för touch och ett för vanliga desktop-läget kommer man med Windows 10 försöka kombinera de båda lägena i ett och samma. Tillbaka är alltså startmenyn, men då med en touch av det så kallade Modern UI (Metro) som finns i Windows 8. Som användare kommer du dock kunna välja bort dessa färglada rutmönster och ha startmenyn i det mer klassiska utförandet.

“Som att gå från en Prius till en Tesla”

I själva verket ser Windows 10 ut att bli något likt ett vidareutvecklat Windows 7, vilket också är medvetet. Microsoft menar att alla de miljoner Windows 7-användare ska få en mycket mjukare övergång till nästa stora Windows-version, och inte alls ett lika brant steg som Windows 8 innebar.

Som jämförelse under presentationen förklarade Microsofts Joe Belfiore att målet är att alla den hundratals miljoner Windows 7-användarna ska betrakta en uppgradering till Windows 10 som att ta steget från en Prius till en Tesla – de körs och fungerar på samma sätt, men får en rad nya och spännande funktioner och förbättringar.

Mer interaktiv startmeny

Nya startmenyn hämtar information från webben och kommer därför vara betydligt mer interaktiv än tidigare. Nytt är också “Task View” som likt Mission Control i OS X snabbt ger en överblick över alla öppna program och anslutna skärmar.

I Windows 10 går det att fästa (“snap”) upp till fyra appar längs skärmsidorna, jämfört med 2-3 appar sida-vid-sida i nuvarande Windows-version. Program som är skapta för Modern UI-gränssnittet i Windows 8 kommer se likadana ut i nya versionen men köras i fönsterläge.

Windows 10 screenie 2014

Växla mellan touch- och desktop-läget

Microsoft säger dock också att Windows 10 till stor del skall anpassa sig efter vilken enhet som systemet körs på, och användaren kan själv välja mellan touch- och desktop-läget, där den förstnämnda lämpar sig för exempelvis en tablet och det sistnämnda för för när tangentbord och mus är inkopplat.

När tangentbordet på en Surface Pro-enhet kopplas bort kommer Windows 10 fråga om användaren vill aktivera touch-läget. Appen i fråga, om det är en av de nyare apparna, förstoras då upp för att täcka hela skärmytan likt hur de flesta tablets fungerar.

Denna närvaro från systemets sida har Microsoft döpt till Continuuum och är framförallt för de Windows-tablets som är skapta för att med enkelhet gå från ett laptop-läge till ett mer bärbart tablet-läge och tvärtom. Nedan kan du se hur det fungerar i praktiken:

https://www.youtube.com/watch?v=F_O-LrGL-YQ

Planerad lansering sent 2015

Inte helt oväntat kallar man denna version den bästa Windows-versionen hittills men betonar att den version som i nuläget kan laddas ned och testas är en väldigt tidigt version som enbart ska ses som en teknisk förhandsvisning om vad som komma skall.

Microsoft lovar att man kommer avslöja betydligt fler funktioner innan det släpps sent 2015. I samband med att dagens första version släpps startas också ett speciellt “Insider Program” som ser till att uppdateringar skickas ut med regelbundenhet till denna tidiga version. Senare skall även deltagare i detta program ha möjlighet få att ta del av mer utvecklade beta-versioner innan de blir tillgängliga för allmänheten.

Nedan kan du se en kortare videogenomgång samt hela presentationsvideon från Microsofts pressevent (40 minuter).

https://www.youtube.com/watch?v=84NI5fjTfpQ

https://www.youtube.com/watch?v=NfveyXCsiA8

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!