Övrigt

Dell presenterar 27-tumsskärm med “5K”-upplösning

Dells senaste skapelse för skrivbordet är en 27-tumsskärm med ofantligt många pixlar. Du som sitter med en stationär dator, som exempelvis en iMac, och någon gång har låtit ögonen vila på en bärbar dator med högupplöst skärm har säkerligen suktat efter en motsvarighet till din stationära dator.

Framförallt en iMac-modell med dubbel upplösning har det skrikits efter länge, vilket Apple än så länge inte har försett kunderna. Men nu kan Dell komma att slå dem på fingrarna.

Dells nya skärm, döpt till Dell UltraSharp 27 Ultra HD 5K Monitor, har en upplösning som är den dubbla mot en 27-tums iMac: 5120 x 2880. Skärmar som kallas för UHD eller 4K har ofta en horisontell upplösning på strax över eller under 4000 pixlar, och då Dells nya hamnar över 5000-gränsen benämns den också i marknadsföringen som en 5K-skärm.

Som en större Macbook Pro Retina-skärm

Denna skärm landar strax under antalet pixlar per tum som för Macbook Pro Retina – 218 för denna och 221 för den sistnämnda. Om vi räknar antalet pixlar har denna nästan dubbelt så många jämfört med en skärm med 4K-upplösning. Så den stora frågan är om dagens grafikkort i konsumentdatorer över huvud taget klarar av att visa så många pixlar utan att gå på knäna?

Med en prislapp på 2500 dollar är det eventuellt inte vem som helst som beställer hem denna pixelbjässe. Anslutning mot datorn ska enligt uppgifter göras med DisplayPort 1.2 och det ryktas om att Harman/Kardon står för de inbyggda 16W-högtalarna.

Paneltyp (TN/IPS?), uppdateringsfrekvens och och färgrymd har ännu inte tillkännagivits, varför vi ännu inte riktigt vågar hoppas på för mycket. Planerad försäljningsstart är runt jul i år, och i god tid innan bör alla specifikationer avslöjas.

[via:http://www.anandtech.com/show/8496/dell-previews-27inch-5k-ultrasharp-monitor-5120×2880 “AnandTech”]
[source:http://www.dell.com/learn/us/en/uscorp1/secure/dell-venue-sf?c=us&l=en&s=corp “DellQ”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!