Övrigt

Därför kan en extern retina-skärm från Apple dröja

Efter gårdagens lansering av iMac med Retina-skärm är det säkert många som hoppas på en extern skärm i samma klass. Dessvärre finns det inget med nya iMacen som gör det särskilt enkelt att släppa en sådan till nuvarande Macar.

Problemet är överföringen av all den data som krävs för att kunna visa en upplösning på 14.7 miljoner pixlar. Varken Thunderbolt eller Thunderbolt 2 har nämligen stöd för 5k – och kommer inte att få det heller.

Så sent som den 15 september i år släpptes specifikationerna för DisplayPort 1.3 som också ger stöd för just 5k, eller för den delen 8k (fast med en del begränsningar) eller två stycken 4k-skärmar.

Thunderbolt 2 stödjer idag DisplayPort 1.2 och rent teoretiskt finns det möjlighet att använda två Thunderbolt 2-kablar från datorn in i skärm så som på nyligen presenterade Dells 5k-skärm. Men frågan är om Apple verkligen skulle släppa en sådan inte så elegant lösning.

Det betyder därmed att vi kan komma att få vänta på Thunderbolt 3 innan vi får se externa retina-skärmar i 5K-klassen från Apple. Det betyder också att dagens Macar inte kommer att vara kompatibla med dessa skärmar.

[related]Mer om 5k-skärmar[/related][display-posts tag=”5k” image_size=”thumbnail” order_by=”date” order=”DESC” posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!