Övrigt

Därför är iWatch en riktigt god idé

Konceptbild av Esben Oxholm

Klockan 02.53 en natt för inte så länge sedan slog det mig. En smartwatch är ju precis det som saknas i mitt liv. Tidigare har jag varit högst skeptisk till alla de rykten om att Apple har något på gång inom det segmentet. Alla de försök som vi hittills sett från tillverkare har inte fått mig att ändra åsikt – snarare tvärtom.

Men så var det ju det där exemplet som kom över mig den där natten. Vi har Philips Hue-lampor i delar av huset och hur smidigt det än är att sitta i soffan och styra dem med fjärrkontrollen så är det precis motsatt effekt att komma in i ett mörkt rum. Att behöva famla sig fram till fjärren när det inte är tänt kan vara en säkerhetsrisk av rang för oss som har barn som upptäckt lego. Nu är det ju tänkt att styra dessa lampor och andra liknande produkter med mobilen men hos mig brukar den ligga kvar i jackfickan när jag kommer hem.

Alltid i närheten

Och det är just det som är den stora USP:en för en smartwatch: den finns alltid tillgänglig. Med en välfungerande liten skärm på handleden och tillhörande app behöver jag inte längre tänka på var vare sig mobilen eller fjärrkontrollen är. Och när jag väl behöver mobilen som ju har en tendens att vandra bort och gömma sig under soffkuddar? Inga problem! Bara att starta igång appen Hitta min iPhone på klockan.

Framför teven är den ett utmärkt tillbehör till min redan existerande Harmony Smart Hub. Ute och springer? There is an app for that – eller 20 och snart slipper vi förhoppningsvis svetta ner vår 7000-kronorsmobil ute i spåren. Personligen ogillar jag dessutom att ha inköpslistan på mobilen då den då behöver åka upp och ner från jeansfickan hela tiden. Med en synkad lista på armen är mitt liv nästintill komplett.

Mobilen är ju rena rama stationära datorn i jämförelse. Men det finns ett par förutsättningar.

iWatch_8-640x480

Konceptbild av Martin Hajek

Gränssnitt

Precis som med mobiler vill vi ha en liten enhet men med stor skärm. Här gäller det att få till det gyllene snittet. Här är jag inte det minsta orolig över Apples val. Vidare lär det inte bli några större svårigheter att använda gränssnittet från iOS 7. Det är bara en fråga om färre antal ikoner på varje hemskärm. Möjligen gav en tidigare modell av iPod nano en försmak om vad som komma skall. Google har å sin sida gränssnittet från Google Glass att applicera. Det behöver inte vara svårare än så.

iPod nano

Appar

En sådan här produkt kräver en redan utbyggd infrastruktur och ett par hundra tusen utvecklare som bara väntar på att få tjäna pengar på sina kreationer. Det finns därmed bara två företag som kan ta fram en smartwatch som redan från start är redo för massmarknaden, och det är Apple och Google.

Utmaningen för utvecklarna blir den mindre skärmen men med iPad såg vi många kreativa exempel på hur man utnyttjade den betydligt större skärmen. Nu gäller det att göra tvärt om.

iWatch_10-640x480

Konceptbild av Martin Hajek

Batteri 

Batteriet är den största utmaningen, mindre batteri är lika med kortare batteritid och det är inget som är stort med armbandsur. Men med mobiltelefonerna har vi blivit vana vid en batteritid på cirka en dag. Det vi inte kan låna från mobiltelefonerna är behovet av att koppla in en sladd i tid och otid. Jag tror nämligen inte att det är en paradigm vi kan låna och acceptera från mobilen. Därför vågar jag satsa en ansenlig mängd prestige på att Apple kommer satsa på induktionsladdning, och att göra en stor grej av att det bara är att lägga klockan på nattduksbordet på kvällen.

Vad vi inte behöver

Antagligen kommer vi inte att få en kamera i den, i alla fall inte i första versionen. Det tillför inget värde ur ett användarperspektiv och det finns också en integritetsaspekt av att allt för små kameror sprids i vårt samhälle samtidigt som det är brist på utrymme i den lilla enheten.

Symbios

Jag tror numera stenhårt på att Apple har något på gång och med det resten av industrin. Däremot tror jag inte att den kommer ersätta mobilen på kort sikt utan det kommer helt klart vara två enheter som lever i symbios.

[related]Smartwatch-recensioner:[/related]
[display-posts id=”85364, 67756″ image_size=”thumbnail” orderby=”date”]
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!