Övrigt

Clas Ohlson i förhandlingar med Nest om nordisk lansering

Enligt uppgifter till Array.se sitter detaljhandelsföretaget Clas Ohlson i förhandlingar med Nest om att få lansera det numera Google-ägda företagets smarta produkter för hemautomation i Norden. Både Nest Thermostat och Nest Protect kan inom kort finnas tillgängliga i Clas Ohlson-butiker runt om i Norden.

Enligt uppgifterna, från en person med stor insyn i ärendet, är förhandlingarna mellan Nest och Clas Ohlson i gång men ännu inte avslutade. Trots det räknar den svenska kedjan med att kunna börja sälja Nest-produkter i sina 174 nordiska butiker “inom kort”.

Clas Ohlsons PR-ansvarige Sara Kraft Westrell att man inte kommenterar eventuella pågående förhandlingar.

– Vi kommenterar aldrig eventuella pågående förhandlingar varför vi varken kan bekräfta eller dementera den information du enligt ditt mail nedan har fått, säger Kraft Westrell till Array.se.

Från Apple och iPod till Nest och Google

Nest grundades av den före detta Apple-anställda och “iPod:ens fader” Tony Fadell som i vintras sålde bolaget till Google för 3,2 miljarder dollar, knappt 22 miljarder svenska kronor. Företaget har hittills lanserat två produkter: Nest Thermostat och Nest Protect, den ena en smart termostat för hemmabruk och den sistnämna en brandvarnare med bland annat sensor för kolmonoxidhalt.

Nest Thermostat och Protect

Smarta och självlärande produkter

Nest:s båda produkter har smarta och autonoma funktioner och är uppkopplade mot internet. Det gör att produkterna hela tiden förbättras i takt med att mer och mer användardata samlas in från alla som använder dem.

Termostat som har koll på familjen

Nest Thermostat är en självlärande termostat som sammantaget ska kunna sänka en bostads energiförbrukning – och då även kostnaden – med upp till 20 procent. Den håller koll på när familjen är hemma eller inte och reglerar värmen alternativt luftventilationen utefter det. Termostaten lär sig även andra vanor, som exempelvis när familjen vanligtvis vaknar på morgonen.

Då den även är uppkopplad mot nätet tar den saker som utetemperatur och årstid med i beräkningarna för dess slutsatser och temperatureglerande åtgärder.

Brandvarnare som pratar

Deras brandvarnare Nest Protect är utvecklad med målsättningen att den ska vara anonym. Om du råkar rosta bröden lite för länge eller steker sönder din kycklingfilé ska inte decibelmonstret i brandvarnaren vakna till liv. Istället berättar en mänsklig röst om upptäckten, som en slags förvarning. Installeras flera Protect-enheter kan de kommunicera med varandra och därmed kan systemet också tala om i vilket rum förvarningen härstammar från.

Då Protect har en sensor för kolmonoxid vet produkten ifall det är en akut fara eller inte.

Begränsad tillgänglighet idag

I dag finns Nest Thermostat och Protect för försäljning i USA, Kanada och Storbritannien. För att Nest ska kunna börja säljas i Norden krävs förutom ett slutet avtal också att mjukvaran i Nest uppdateras och anpassas för de olika nordiska länderna.

Denna artikel uppdaterades 17/7 12:00 med kommentar från Clas Ohlson.

Fakta om Clas Ohlson:
Clas Ohlson är ett svenskt detaljhandelföretag sedan 1918 och finns förutom i Sverige numera också i Storbritannien, Norge, Finland och Förenade Arabemiraten (Dubai). Totalt innefattar kedjan 186 butiker som tillsammans med webbshoppen huserar ett produktsortiment bestående av över 15 000 artiklar. 

 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!