Övrigt

Chromecast ingen ersättare för AirPlay

ChromeCast Box

Även om Google har en relativt bra genomgång av nya Chromecast finns det en del frågetecken som kan behövas rätas ut. The Verge var snabba med att publicera en tabell som visar en del av skillnaderna mellan Googles nya Chromecast och Apples AirPlay.

I tabellen nedan listas en rad vanligt förekommande tjänster (i USA) och funktioner samt en sammanställning om respektive produkts plattformstöd:

ChromeCast jämförelsetabell - The Verge

Oavsett vilka nättjänster och appar som fungerar med respektive sajt så är den mest fundamentala skillnaden mellan hur AirPlay och Chromecast förhåller sig till strömmad media rent teknisk. För det första är AirPlay implementerat på systemnivå i iOS och Mac, och inte i individuella appar (även om apparna kan slå på och stänga av funktionaliteten). Chromecast implementeras istället direkt i individuella appar, oberoende av plattformen som appen körs på.

Vidare innefattar AirPlay först och främst strömning av innehåll från en enhet till en annan, så som från en Mac, iPhone eller iPad och till en Apple TV. Chromecast, å andra sidan, tar enbart emot instruktioner om var innehållet kan nås från en enhet, och strömmar innehållet direkt från källan på internet. “Mediaspelare för webben” är en fåordig benämning som kanske bäst förklarar vad Chromecast i själva verket är.

En mobil enhet kan i Chromecasts fall enbart agera fjärrkontroll för den lilla stickan, och kan alltså inte inte strömma innehåll till den. Varför Google inte implementerat stöd för DLNA är oklart – kanske på grund av de kompabilitetsproblem som DLNA har dragits med.

De appar som har stöd för att “Cast:a” material till Chromecast har en ny knapp som motsvarar Apples AirPlay-knapp. När Chromecast sedan spelar upp materialet agerar den mobila appen fjärrkontroll för uppspelningen.

ChromeCast ikon

Faktum är dock AirPlay på Apple TV även kan fungera som en Chromecast. Precis som en Chromecast kan Apple TV ta emot instruktioner om var ett videoklipp finns att hämta från webben, och strömma det direkt från källan – exempelvis när AirPlay aktiveras för ett klipp från Youtube-appen på iOS.

ChromeCast Hero

En annan skillnad som är bra att känna till är att Chromecast inte kan ta emot skärmspegling från andra enheter förutom desktopversionen av webbläsaren Chrome.

Ersätter inte AirPlay – än

Sammanfattningsvis ersätter inte Chromecast ett hem som redan är inrett med AirPlay-prylar, och precis som Google skriver är Chromecast en pryl för att enkelt strömma innehåll från webben, och stödet för det är initialt väldigt begränsat.

På sikt bör dock stödet för Chromecast växa till sig från alla håll och kanter då det är en öppen plattform som vem som helst kan implementera stöd för. Vidare är det en produkt som erbjuder funktionalitet som många utanför AirPlay-sfären länge efterfrågat, i ett smidigt paket dessutom med en väldigt låg prislapp.

Något som skulle skulle bidra till en snabb utbredning vore om TV-tillverkare helt enkelt byggde in den lilla modulen. Det i kombination med funktionalitet för att även direkt kunna ta emot media från enheter i nätverket skulle göra en Chromecast betydligt mer intressant.

Vi får hålla tummarna för en Chromecast 2.0 som tydligt ställer in siktet på AirPlay och Apple TV. En framtid med ett öppet och plattformsoberoende alternativ till AirPlay, med ett brett mjukvaru- och hårdvarustöd samt en låg prislapp, är en på många sätt bättre framtid.

ChromeCast iFixit

För dig som är intresserad av vad som gömmer sig inuti den lilla ChromCast-stickan har iFixit redan öppnat upp en enhet och har alla specifikationer listade. Lustigt nog noterade de den speciella modellbeteckningen H2G2-42, som antas vara ett så kallat Easter Egg från Googles sida. Är du en Sci-Fi-nörd och har koll på Liftarens guide till galaxen kommer du säkerligen uppskatta referensen.

[source: http://arstechnica.com/information-technology/2013/04/airplaying-music-and-video-from-ipad-to-raspberry-pi-its-as-easy-as/ “ArsTechnica”,
http://www.theverge.com/2013/7/24/4554130/google-chromecast-vs-apple-airplay-how-do-they-compare/ “The Verge”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!