Övrigt

Bilder på Twitter är inte allas egendom

Att använda Twitter som bildkälla blir allt mer och mer populärt bland tidningar och annan media. Att det faktiskt är någon som tagit bilderna och torde äga upphovsrätten till dessa är något den annars så upphovrättsvurmande industrin inte verkar tänkt på.

För AFP och Getty Images slutade dock det hela med miljonskadestånd till en fotograf.

Daniel Morel tog bilder från jordbävningen på Haiti 2010. Dessa bilder används av AFP och skickade dem även till Getty Images som sålde dem till flera andra medier.

Maximalt skadestånd

Detta var något man försvarade med hänvisning till att om de publicerats på Twitter så borde de kunna gå att återpubliceras vidare.

Nej sa domstolen och det kostade AFP och Getty Images 1.2 miljoner dollar vilket är det maximala beloppet som kan utdömas enligt USAs Copyright Act. AFP ansåg att 120 000 dollar var mer rimligt.

Det ironiska i det hela är att allt började med att AFP stämde år 2010 Morel efter att han sagt att han ansåg att nyhetsföretaget använt hans bilder otillåtet.

Kan det hända i Sverige?

Att använda Twitter-bilder men även att kopiera YouTube-filmer och lägga in i sina egna spelare med egen reklam är något som framförallt våra kvällstidningar sysslar med.

Svenska Fotografers Förbund finns rekommenderade priser för en bild som används utan tillåtelse och/eller utan att ange källa.

[source:http://www.reuters.com/article/2013/11/22/media-copyright-twitter-idUSL2N0J71Y220131122?irpc=932 “Reuters.com”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!