Övrigt

“Bekräftat”: S5 får som 5s en fingeravtrycksläsare i hemknappen

Enligt färska uppgifter från Samsung-orienterade nyhetssajten SamMobile kommer Samsungs nästa flaggskeppsmodell Galaxy S5 vara utrustad med en fingeravtrycksläsare. Uppgifterna har SamMobile fått via källor.

Enligt sajten kommer S5:ans sensor att sitta i hemknappen, precis som på iPhone 5s. En stor skillnad finns dock gällande hur fingeravtrycken läses in av sensorn.

På en iPhone 5s räcker det att placera fingret på hemknappen, och sensorn är hyfsat förlåtande när det gäller i vilken vinkel fingertoppen trycks ned och kan dessutom godkänna fingret även om bara en del av fingeravtrycket registreras.

Sensorn i Galaxy S5 kommer å andra sidan vara betydligt mer konventionell: här kommer en svepande rörelse krävas, där fingeravtrycket vertikalt skannas in från basen till toppen. Lite som hur fingeravtrycksläsare på PC-datorer fungerat de senaste årtiondena.

Vidare måste fingret svepas helt platt mot sensorn och själva svepandet måste göras i en viss hastighet – varken för snabbt eller för sakta – för att igenkänningen ska fungera. Källorna till SamMobile påstår även att en digital avbild fingeravtrycket i realtid kommer att ritas upp på skärmen under tiden fingret sveps över sensorn, vilket om det stämmer bådar för en ny runda av debatt kring hur säkert eller osäkert fingeravtrycksläsare är eller borde vara.

Precis som med Apples fingeravtrycksläsare är Samsungs sensor känslig mot fuktiga fingrar.

Galaxy S4 hemknapp

Betydligt fler praktiska användningsområden

En stor skillnad mellan Samsungs praktiska implementation av sensorn jämför med Apples är att Android på Galaxy S5 kommer att kunna dra betydligt mer nytta av sensorn är iOS gör i dagsläget – i princip allt i Android-operativsystemet kommer att kunna länkas ihop med fingeravtrycksläsaren i S5:an.

För det första kommer Samsungs variant att kunna registrera upp till 8 fingeravtryck, jämfört med Apples begränsning på 5. Vidare kommer varje finger kunna associeras till olika funktioner och funktionalitet. Minst ett finger måste vara knutet till att låsa upp enheten, men i övrigt verkar det finnas få begränsningar.

Det kommer exempelvis gå att associera ett fingeravtryck till att alltid starta en specifik app eller utföra en specifik uppgift. Dessutom kommer inloggning till webbsidor i den inbyggda webbläsaren kunna gå att göra genom att bara svepa med fingret.

Samsung har också enligt samma källor implementerat en “Privat mapp” och ett “Privat läge” (Private Folder och Private Mode) som gör det möjligt för användare att gömma filer, appar, widgets och annat innehåll, samt gömma delar av hemskärmarna. För att växla mellan lägena och vyerna ska det bara vara att först trycka på hemknappen och sedan svepa fingret över fingeravtrycksläsaren. Just dessa två nyehter kommer dock kunna användas utan fingeravtrycksläsaren, genom att istället använda mönsterlås eller fyrsiffrig PIN-kod, vilket hintar om att dessa funktioner även kommer att lanseras till äldre Galaxy-enheter.

Även om Samsungs fingeravtrycksläsare verkar bli en tekniskt underlägsen Apples Touch ID har Samsung ändå snappat upp all den kritik som Apple fått motta efter att iPhone 5s lanserades: att Touch ID är alldeles för begränsad. Med Touch ID går det idag enbart att åstadkomma två saker: låsa upp enheten och bekräfta köp i iTunes Store.

BflqJL4CMAAsIyS.jpg-large

Lansering i Barcelona på måndag

Samsung har sedan tidigare skickat ut en teaser-inbjudan inför lanseringen av Galaxy S5. Nio rubriker beskriver det som torde vara hududnyheterna i deras nya flaggskepp, där “Privacy” är en av dem.

Samsung Galaxy förväntas lanseras på måndag 24/2 under Mobile World Congress i Barcelona. Samsungs presentation börjar klockan 20:00.

Sedan tidigare rykten pekar bland annat mot att Galaxy S5 kommer i både plast- och aluminummodeller och ha en kamera med 16 megapixlars upplösning. Skärmen sägs vara av AMOLED-typ på drygt 5″ med en hissnande upplösning på 2560×1440 pixlars. För att driva monstret ryktas modellen vara utrustad med en Snapdragon 805 eller Exynos 6, beroende på om LTE ska användas och vilken marknad den ska säljas på.

[source: http://www.sammobile.com/2014/02/17/explained-samsungs-implementation-of-the-fingerprint-sensor-on-the-upcoming-galaxy-s5/ “SamMobile”]

[related]Mer om Galaxy S5[/related]

[display-posts id=”86476, 87464″ exclude=”88351″ offset=”0″ image_size=”thumbnail” order_by=”date” order=”DESC” posts_per_page=”3″]

 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!