Övrigt

Även Com Hem återupptar datalagring

Även Com Hem återupptar datalagring efter att ha fått ett föreläggande av PTS. Det gör att den enda stora svenska internetoperatören som fortfarande vägrar är Bahnhof.

Bakgrund om datalagringsdirektivet

Vi har länge nu följt turerna kring den svenska implementationen av det så kallade Datalagringsdirektivet, ett EU-direktiv som efter mycket om och men till slut ansågs bryta mot mänskliga rättigheter och därför ogiltigförklarades. Flera svenska operatörer tolkade detta som att även den svenska lagstiftningen kring direktivet per automatik skulle brytas upp och slutade därför lagra sina kunders internettrafik.

Den förra borgerliga regeringen tillsatte en utredning för att se huruvida den svenska lagstiftningen kring datalagringstvånget bryter mot EU-rätt och mänskliga rättigheter. Resultatet av utredningen blev kort och gott att “svensk lag gäller“, och PTS fick därmed den fingerpekning som behövdes för att börja kräva att operatörerna skulle återuppta sin datalagring.

Denna myndighet som ansvarar för att ha en översyn av de svenska operatörerna har i en rad omgångar givit förelägganden till de operatörer som ännu inte åter börjat med datalagringen. Telia, Tele2 och Bahnhof är exempel på svenska bolag som fått förelägganden; de två förstnämnda lagrar nu igen sina kunders trafikdata medan Bahnhof trots föreläggandet med risk för viten fortfarande vägrar. I flera steg har Bahnhof dels anmält sig själva till PTS, men också anmält “konungariket Sverige” för fördragsbrott.

Com Hem en av de sista att falla

Com Hem har likt ett flertal andra operatörer vägrat återuppta datalagringen, tills nu när PTS skickat ett föreläggande även till dem. Fredrik Hallstan, presschef på Com Hem, säger till Array.se att man drivit sin sak så långt man kunnat, men att man nu börjar lagra sina kunders trafikdata igen, men att man med stort intresse följer den juridiska utveckling kring ämnet.

“Man kan säga att vi med det har fått svart på vitt att PTS anser att Com Hem bryter mot nuvarande svensk lag om vi inte återupptar lagringen. Vi tycker med detta att vi har drivit vår sak så långt det här och nu är möjligt och därför kommer vi som en av de sista svenska operatörerna återuppta vår datalagring.”

Svenska Wikipedia har en bra genomgång av datalagringsdirektivet och dess implikationer för Sverige.

[source: http://www.pts.se/pts/templates/newspage.aspx?id=53603&epslanguage=sv “PTS”, http://www.pts.se/upload/Beslut/Telefoni/2014/14-4682_Com_Hem_forelaggande_om_efterlevnad_av_skyldighet_att_lagra_trafikuppgifter_20141001.pdf “2”]

[related]Relaterat[/related][display-posts tag=”dld” image_size=”thumbnail” orderby=”date”  posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!