Övrigt

Återupplev retrospelskonsolen Vectrex i din iPad och iPhone

Jag förmodar att de flesta av er inte har en aning vad Vectrex är för något så jag rekommenderar ett besök på Wikipedia. Men kort sammanfattat var det en spelkonsol som kom ut 1982 och till skillnad från andra av dåtidens konsoler använde den sig av vektorgrafik.

vectrex_konsol

Inte heller hade den färgskärm utan varje spel kom med sin egen yta av genomskinlig tonad och färgad plast som ställdes framför skärmen för att simulera färggrafik. Konsolen las ner blott två efter att den lanserades. Den blev helt enkelt utkonkurerad av Nintendo Entertainment System (NES) som lanserades 1983.

Jag ägde aldrig en själv men leksaksbutiken där min pappa bodde hyrde ut en sådan så jag har spenderat ett ansenligt antal timmar med denna unika maskin. Mest i spelet Scramble där man horisontellt flyger genom ett landskap av fiender som man ska förstöra genom att antingen använda sin laser eller bomber. Av en händelse såg jag att spelet uppdaterats för iPad Air och nu har jag åter igen spenderat några timmar i Scramble.

vectrex_scramble

Vänta er ingen grafisk sensation utan en resa tillbaka i tiden med ljudeffekter som låter helt konstigt men fantastisk nog så låter Retina-skärmen mig återuppleva vektorgrafiken så som jag minns den. Förmodligen är grafiken till och med mycket nu bättre men man har ju blivit mer kräsen med åren.

vectrex_spel

Vectrex för iOS är gratis i App Store och då ingår också spelet Minestorm kostnadsfritt. Vill du ha tillgång till alla titlar kostar det dig 49 kronor.

vectrex_iphone

En rolig sak är att Vectrex är kompatibelt med iCade så du kan skapa dig en riktigt retro spelmaskin. Modernt är att den stödjer Game Center och slutligen kan du använda din iPhone som handkontroll när du spelar på din iPad.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!