Övrigt

Array.se testar iTunes Radio

iTunes-Radio

Under WWDC visade Apple upp iTunes Radio, en tjänst som har mycket gemensamt med Spotify, Rdio och liknande tjänster. iTunes Radio kommer släppas i höst tillsammans med OS 7 men finns med i iOS 7 beta 1 som finns ute för registrerade utvecklare redan idag.

Jag har använt tjänsten sedan i måndags och tänkte dela med mig av mina tankar och åsikter.

Endast USA

iTunes Radio kommer precis som allt annat roligt till en början bara släppas i USA. Flera länder kommer följa men vi vet ju av erfarenhet att Sverige inte ligger högt upp på prioriteringslistan när det gäller iTunestjänster. Vi fick vänta väldigt länge på att få film i iTunes, vi väntar fortfarande på TV-serier, iTunes Match med mera.

Men allt går givetvis att lösa med lite vilja och engagemang. Vi har tidigare tipsat om hur man kan skaffa iTunes Match även i Sverige i inlägget: Skaffa iTunes Match redan idag.

Riktigt bra…

iTunes Radio fungerar riktigt, riktigt bra. Utbudet är enormt, rekommendationerna är bra och att tjänsten även kommer finnas direkt i Apple TV är det hela ännu bättre.

Konceptet känner vi igen, välj en låt, artist eller genre du gillar så skapar Apple en “radiostation” för dig med musik du troligtvis kommer att tycka om. När en låt spelas kan du sedan ange om du tycker att den är bra och vill höra mer som liknar den, eller om du inte gillar den. Du kan också lägga till låten i en önskelista i iTunes för att vid senare tillfälle köpa låten. Önskelistan hittas sedan under historiken i Musikappen vilket känns lite tveksamt,

jag hade hellre sett att den synkades över till iTunes Store istället. Men det kanske kommer i senare uppdateringar, det är ju trots allt en betaversion.

Något som saknas är dock möjligheten att skapa en playlist av en radiostation, något som fungerar i exempelvis Spotify. Detta beror på att iTunes Radio inte är en streamingtjänst likt Spotify där du betalar för att få tillgång till all musik hur du vill. Här får du just tillgång till radiostationer baserade på dina önskemål. Du kan spara stationer, men en station ser inte likadan ut nästa gång funderar den utan ger varierande innehåll varje gång – men  fortfarande baserat på den låt eller artist du valde första gången.

Det finns dock en historik som låter dig gå tillbaka i en radiostation, men att välja en låt där är inte detsamma som att spela upp den spellistan igen utan ger dig en ny station baserat på den låten. Det är oklart hur långt tillbaka man kan gå och hur många “spellistor” som sparas men ännu har ingenting i min historik raderats.

…men för sent

Jag kan inte låta bli att  känna att Apple är sist på bollen den här gången och kanske till och med missat bollen. Visst har Apple varit sent ute tidigare och ändå tagit över marknader, ta iPhone till exempel. Men här har man tittat på Spotify, Rdio och andra och gjort samma sak istället för att som i tidigare nämnda exempel innoverat området och erbjudit något helt nytt, det är snarare så att man erbjuder en mer begränsad tjänst.

Fördelen är naturligtvis för oss som har väldigt mycket musik i iTunes och använder det som primär källa för musik, för oss är iTunes Radio välkommet, men jag tror inte att man kan locka till som någon större del av de användare som idag sedan länge har gått över till Spotify.

Kanske ser marknaden lite annorlunda ut i USA och kanske har Apple ett ess i rockärmen för framtida uppdateringar men idag är jag inte imponerad. Missförstå mig rätt, jag kommer fortsätta använda iTunes Radio för tjänsten är bra och kompletterar mitt iTunes Match på ett riktigt bra sätt. Men om du till skillnad från mig gillar Spotify och inte har krånglat igång iTunes Match så ser jag ingen direkt anledning att byta.

Om Apple hade kunnat trycka ur sig iTunes Radio redan för två, tre år sedan hade allt sett annorlunda ut.

Läs också:

Apple lanserar iTunes Radio

Så skaffar du iTunes Match redan idag

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!