Apples förslag. Se fler bilder och ritningar via länken till The Verge i slutet på artikeln.

by • 4 juni, 2012 • NyheterComments (13)50

Apples SIM-kortdesign vald som nästa generations standard för nano-SIM

Apples förslag. Se fler bilder och ritningar via länken till The Verge i slutet på artikeln.

Vi har fortlöpande skrivit om händelseförloppet kring valet av nästa generations SIM-kortdesign där Apple och Nokia framställts som de två som bråkat med varsin design av det som i folkmun kallas för nano-SIM-kort. ETSI är den brancshorganisation där valet avgörs och i fredags bestämdes det att det designförslag som Apple och en mängd andra medlemmar i ETSI stod bakom kom ut som segrare vid omröstningen.

Efter mycket om och men stod det mellan två olika designer som medlemmarna i ETSI röstade om i fredags, och det enda som särskiljde de båda efter alla kompromisser var en liten skåra i SIM-kortets utformning som skulle möjliggöra för click-in-funktioner, där simkortet likt många SD-kort kan klickas in och klickas ur själva SIM-kortsmekanismen i framtidens prylar. Det var kompromissförslaget från RIM och Motorola som tryckte på en design med stöd för sådan funktionalitet. ETSI själva har inte publicerat några detaljer kring den nya, klubbade SIM-kortdesignen, men enligt internationella MacWorld.com är det just Apples förslag som vunnit – alltså det förslag som inte har någon click-in-funktionalitet, utan enbart är ett avskalat micro-SIM-kort.

Funktionsmässigt är det inga skillnader, utan det är enbart den fysiska storleken som blivit mindre, vilket i sin tur ger upphov till mer plats till övrig elektronik i små prylar.

Om du är intresserad av detta lilla drama i teknikbranschen kan du läsa mer i våra tidigare inlägg (i kronologisk ordning):

Nästa generations SIM-kort (nano-SIM)
ETSI skjuter upp omröstningen om nästa generations SIM-standard (nano-SIM)
Valet av nästa generations SIM-kort kan avgöras denna vecka
RIM och Motorola visar upp en kompromiss gällande nano-SIM
VIA: 9TO5MAC
KÄLLA: MACWORLD.COM
BILD: THE VERGE

Liknande artiklar

 • John Eriksson

  klick in som sd-kort är bra, inga mer gem!

 • cmlewan

  Vann skåran/click-in eller inte?

 • Myrkrig

  Jag tolkar det som att click-in var en del av Nokias förslag som förlorade. Men det kan väl inte vara omöjligt att få till click-in utan en skåra?

 • Siavash Vatanijalal

  Svårtolkat när jag läser artikeln i efterhand – det är alltså Apples förslag som ”vunnit”, och inte RIM/Motorolas kompromissförslag som har stöd för click-in-funktionalitet.

  Artikeln uppdaterad med förtydligande.

 • John Eriksson

  Så apple har sett till att vi inte kan klicka ur kortet och måste använda gem istället? great.

 • CJE

  Annat ord för nano-SIM är ”4FF” som står för ”4th Form Factor”, se ETSI:s egen notis om nya standarden:

  http://www.etsi.org/WebSite/NewsandEvents/2012_06_New_SIM_Card_Format.aspx

  I ETSI:s nyhet står det inget om vilken konstallation:s förslag som vann, utan bara att man antagit en ny standard.

 • Malte Lewan

  Vad har Apple för intresse i att man måste leta reda på ett gem för att byta SIM-kort? Och hur kunde någon annan tycka som de gjorde?

 • John Eriksson

  Jo men apple måste ha ett gem, det är ju enda produkten de har lyckats tillverka av Liquid Metal, och nåt ska de ju ha för det dyra förvärvet. =)

 • CJE

  Man får ju med en liten metallpinne med iPhone. Man behöver inte ett kontors-gem även om det KANSKE kan funka som ersättande verktyg ;)

 • Siavash Vatanijalal

  Ett gem fungerar utmärkt som substitut för Apples specialverktyg.

  Nya standarden har inte som krav att just ett gem eller liknande ska behövas för att mata ut släden som håller SIM-kortet på plats, själva hållaren kan utvecklas på annat sätt så klart.

 • CJE

  Siavash Vatanijalal: finns ju olika typer av gem ;) Alla gem är inte lika tunna/tjocka… Så det gäller ju att hitta en som funkar. Men dom flesta gem borde ju funka :)

 • Siavash Vatanijalal

  Givetvis måste gemet vara såpass tunt så att det kommer ner i hålet, men tar jag för givet att folk kan tänka ut själva? :)

 • CJE

  Ja men det FINNS ju gem med tjocklek som gör att det inte passar ;)

  Men NORMAL-gemen funkar, såklart.