Övrigt

Apple redovisar sitt andra kvartal – iPhone slår nytt rekord

Apple har redovisat siffrorna för räkenskapsårets andra kvartal och som väntat har försäljningen sjunkit jämfört med föregående kvartal som innefattade den viktiga julhandeln. Sett från år-till-år har dock såväl vinst, försäljning och omsättning fått sig ett uppsving.

Kort efter att kvartalsrapporten offentliggjordes hölls ett sedvanligt konferenssamtal där analytiker och Apple-chefer diskuterade det gångna kvartalet.

Apple Q2 2014 - Omsättning per segment

Omsättning, försäljningsantal och vinst

Det andra kvartalet omsättnings slutade på 45,6 miljarder dollar, en liten ökning från de 43,6 miljarder som Apple omsatte motsvarande kvartal föregående år. Även vinsten ökade en del, från 9,5 miljarder dollar under förra årets andra kvartal till 10,2 miljarder som Apple redovisat för idag.

Bruttomarginalen ökade ett par procentenheter från 37,5% (Q2 2013) till dagens 39%, vilket dock fortfarande är en bra bit under de 47% som Apples roffade åt sig för ett par år sedan.

Två tredjedelar av all omsättning under kvartalet kan Apple tacka oss icke-amerikaner för. Näst efter USA är det vi européer som står för det största inflödet av pengar, medan Kina med raska steg knappar in på oss. Den enda världsdelen där Apple redovisar för en minskad omsättning (-17%) är i Asien, men då räknar Apple inte med vare sig Kina eller Japan som redovisas separat.

Apples kassakista huserar nu totalt över 150 miljarder dollar.

Aktieåterköp för 90 miljarder dollar

Apple annonserade ett aktieåterköp-programmen utökas från 60 miljarder dollar till för 90 miljarder samt att det genomförs en så kallad aktiesplit (7:1). Innan år 2015 är över ska Apple ha delat ut 130 miljarder dollar till aktieägarna.

Utökningen antas vara en reaktion mot den kritik som bland annat mångmiljardären Carl Icahn uttryckt det senaste året mot att Apple sitter på alldeles för mycket pengar.

Apple Q2 2014 - Antal sålda iPhones

Rejäl ökning av antal sålda iPhones

Jämfört med motsvarande kvartal 2013 har antalet sålda iPhones ökat med 17%, från drygt 37 miljoner enheter till 43,7 miljoner. Det är ett rekord för Apple när det gäller antal sålda iPhones för månaderna januari-mars.

Apple Q2 2014 - antal sålda iPads

Färre antal sålda iPads

Samtidigt har antalet sålda iPads sjunkit med nästan lika stor andel som iPhone-försäljningen ökat – från förra årets 19,5 miljoner enheter till 16,5 miljoner, en nedgång med -16%.

Tappet förklaras dels bero på att julförsäljningen 2012 släpade över till 2013 då iPad mini inte fanns i tillräckligt höga kvantiteter, vilket resulterade i att en hel del sålda iPads under månaderna januari-mars 2013 egentligen skulle ha sålts kvartalet innan.

Vidare beskylls nedgången på ett oförutsett lageröverskott under januari-mars 2013, vilket ska ha gett ett felaktigt sken av att fler enheter sålts än det faktiska försäljningsantalet. I år hade Apple inte samma problem utan hade ett mindre lager.

iPod tappar i mängder och Macen kämpar vidare

iPod-modellerna har som väntat fortsatt sälja sämre och sämre, men denna gången med en så dramatisk nedgång som 51% jämfört med Apples andra kvartal 2013. Från att ha sålt 5,6 miljoner enheter under andra kvartalet 2013 till att endast ha skeppat iväg 2,7 miljoner i år.

Macen å andra sidan har sålt marginellt bättre än förra året, en uppgång med knappt 200 000 sålda maskiner vilket ger en procentuell ökning på 5%. Detta i en tid då datormarknaden totalt sett blir mindre och mindre.

Apple konferenssamtal Q2 2014

Från Apples konferenssamtal:

20 miljoner sålda Apple TV-enheter

Överraskande nog valde Tim Cook att under konferenssamtalet avslöja hur många Apple TV-enheter som sålts fram till slutet på mars. Lika överraskande är det att över 20 miljoner enheter ska ha skeppats till kunder. Med andra ord en hyfsat lyckad produkt med tanke på att det inte var längesedan Apples betraktade Apple TV som en företagshobby.

Hade Apple TV varit en separat verksamhet hade produkten ensamt varit en miljardindustri.

60% av de som köper iPhone 4S och 5c byter från Android

På en fråga om varför Apple behåller instegsmodeller som iPhone 4 och 4s i produktutbudet hade Cook ett ganska självförklarande svar. Över 60% av alla som köper iPhone 4s eller 5c är kunder som byter från Android. Apple behöver alltså dessa instegsmodeller för att locka till sig de som använder lågbudgettelefoner med Android.

“Det är viktigare att få till det bra, än att vara först”

På fråga om när Apple kan tänkas presentera de nya produkter som Cook under 2013 utlovade svarade Cook att Apple måste leva upp till de förväntningar som ställs på dem. Cook menar att Apples kunder förräntar sig något “galet bra”, vilket företaget också ämnar att leva upp till, samt att det är viktigare för Apple att få till det rätt från början än att bara se till att vara först ut med en ny sorts produkt.

Samtidigt betonade Cook ännu en gång att Apple har ett flertal nya produkter på gång, men inget som ännu är redo för att visas upp. Slutligen bekräftade Cook att Apple utökat “antalet” produkter som de jobbar på, vilket indirekt kan tolkas som att Apple kommer att kliva in på en ny produktkategori.

Övrigt intressant, i korthet:

  • Apple har de senaste 18 månaderna köpt upp 24 olika bolag.
  • På webben genererar iPad fyra gånger så mycket mer trafik än alla Android-enheter.
  • iPad har 95% av marknaden för tablets inom skolor.
  • I Japan har iPhone en marknadsandel på över 50%.
  • Antalet aktiva iTunes-konton har nu överstigit 800 miljoner och spenderade under det gångna kvartalet 5,2 miljarder dollar på böcker, musik, appar, och annat som iTunes säljer.
  • Totalt har 70 miljarder appar laddats ned från App Store, 5 miljarder dollar under årets första kvartal.
  • 98% av alla Fortune 500-företag har infört iPad i sina verksamheter.

Lyssna i efterhand

Hela telefonkonferensen med Tim Cook, Peter Oppenheimer (snart pensionerad finanschef) samt Luca Maestri (blivande finanschef) finns att lyssna på i sin helhet hos Apple.

 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!