Övrigt

Apple och Microsoft oense om vinsten från Office för iOS

Office-iOS-iPad-The Verge

Microsoft har flera gånger under året både dementerat och bekräftat Office för iOS. Senast bekräftades programsviten efter mycket om och men av Microsoft, och enligt uttalandet kommer Office-programmen komma till både iOS och Android. Nu har även referenser till iOS-apparna råkat publiceras på Microsofts supportsidor, så nu kan även de som är inbitna tvivlare sluta tvivla.

Office-Supportsida-referens

Skärmdumpar (som den högst upp) läcktes tidigare i år och ger ett hum och vilket upplägg Microsoft tänkt sig: kör gratisversionerna för att endast kunna öppna och se dina dokument, men skaffa en Office 365-prenumeration för att även kunna skapa nya dokument och redigera dem.

En snabb analys av de förvirrande prisuppläggen för Office 365-prenumerationer som presenteras hos Microsoft säger oss att kostnaden kan hamna på allt mellan 40kr per månad till långt över hundralappen – beroende på vilket prispaket du väljer. Det är just dessa prenumerationsavgifter som Apple och Microsoft enligt rykten bråkar om. Apple vill som vanligt ha sina 30% av alla intäkter från appar i App Store – oavsett om det är engångskostnad för appen eller prenumerationer. Appar som länkar till webbsidor så att prenumerationer kan tecknas utanför Apples ekosystem är förbjudna enligt Apples avtal för tredjepartsutvecklare.

Office-365-prisbild

Enligt AllthingsD menar Microsoft nu att Apple bör tumma på 30-procents-regeln, främst på grund av att Microsofts mobila programpaket för Office endast är en liten del av vad som ingår i en Office 365-prenumeration. Att Apple skulle få 30% av den vinsten är oskäligt. I praktiken skulle en användare kunna ladda ned Office för iPad, skaffa en prenumeration och sedan aldrig någonsin starta appen igen. Det skulle innebära att Apple får 30% av den prenumerationsintäkten trots att iPad-appen aldrig används.

Apple, å andra sidan, menar enligt uppgifter att reglerna är och kommer förbli detsamma för alla. I ett uttalande till AllthingsD, där Apples talespersonen väljer att inte kommentera detta specifika fall, förklarar han Apples filosofi om att reglerna är och kommer vara detsamma för alla utvecklare – för att vara så rättvisa och konsekventa som möjligt:

“Apple provides customers and developers the largest selection and safest way to discover apps with our curated App Store,” company spokesman Tom Neumayr told AllThingsD. “We’ve designed our rules to be fair and consistent for every developer — free apps and services are distributed for free, paid apps and services provide a revenue share to Apple. We’ve paid out over 6.5 billion dollars to our developer community who have created over 700,000 apps.”

Office-sviten har länge varit en kassako för Microsoft, vilket gör det rimligt att de försöker få Apple att tumma på reglerna inför deras stora mobilsatsning. Det ironiska i det hela, som AllthingsD uppmärksammar, är när man tänker på att Apple några år innan millennieskiftet fick böna och be till Microsoft för att de skulle fortsätta utveckla Office för Mac.

VIA: MACRUMORS
KÄLLA: ALLTHINGSD
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!