Övrigt

Apple noterar vilken enhet du använder – anpassar iMessage-notiser därefter

Foto: Robert S. Donovan / Flickr (CC)

En smyguppdatering till iMessage-plattformen som vi har börjat märka av de senaste veckorna är att Apple har börjat notera vid vilken enhet en användare sitter vid i ett givet tillfälle. Informationen används sedan för att anpassa iMessage-notiser, så att inte alla enheter plingar till på en och samma gång.

Detta gäller dig som har aktiverat iCloud och iMessage på fler än en enhet. Tidigare när ett nytt iMessage-meddelande mottogs plingade det till i alla iMessage-anslutna enheter i princip på en och samma gång. Nu plingar når notisen till en början bara den anslutna iPhone-enheten, till att börja med, och om användaren inte öppnat notisen efter ca 10-30* sekunder skickas samma notis till övriga iMessage- anslutna enheter.

Men det verkar som att Apple också tänkt ett steg till. På något sätt registreras den enhet som en iMessage-meddelande svarades med, och kommande notiser skickas då först och främst till just den enheten först, och senare till övriga enheter.

Ett praktiskt exempel: 

Kalle har sin iPad, Mac och iPhone anslutna till sitt iMessage-konto och får ett iMessage-meddelande skickat till sig. Kalle väljer att besvara det från sin Mac, då han för tillfället sitter vid den. Alla efterföljande iMessage-notiser som skickas till Kalle skickas först och främst enbart på hans Mac, och om Kalle läser dessa meddelanden inom 20-30 sekunder skickas aldrig några notiser till hans iPhone och iPad.

Om Kalle däremot slutar läsa och konversera från sin Mac och har ett oläst meddelande notifieras han även på sin iPhone och iPad efter 20-30 sekunder.

Exakt hur Apple går tillväga för att registrera vilken enhet som används aktivt inte dokumenterat någonstans – faktum är att denna funktionalitet inte nämns i Apples marknadsföring eller deras supportdokument för iMessage överhuvudtaget.

Eventuellt skickas information om vilken enhet som används i det datapaket som iMessage skickar till iCloud när ett meddelande markeras som “Läst“, vilket Apple skulle kunna använda som grund för hur notiserna ska dirigeras.

Hursomhelst är det här en riktigt trevlig nyhet för alla som använder iMessage med ett flertal olika Apple-produkter. Förhoppningsvis kan Apple utveckla denna funktion så att det börjar gälla alla slags notiser som skickas till fler än en enhet.
[line]
* Exakt hur lång tid som måste passera verkar variera – allt från bara ett fåtal sekunder till en halv minut. I våra tester handlar det oftast om 20-30 sekunder innan notiserna skickas vidare till övriga enheter.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!