Övrigt

Apple nekas att ta 3D-bilder av byggnader i Oslo

Vårt kära grannland har satt käppar i hjulet för Apple i arbetet med att utöka antalet städer med 3D-byggnader. Apple har idag en rad olika städer som är kartlagda med en 3D-vy som möjliggör imponerande överflygningar i deras kartapp, och arbetar ständigt med att utöka antalet.

Alla länder är dock inte positivt inställda till detta, och inför arbetet med att börja kartlägga Oslo har Norges Nationella Försvarsmyndighet (NSM) blankt sagt nej till de överflygningar som behövs för att fotografera staden. Till norska tidningen Aftenposten berättar myndighetsdirektören Øyvind Mandt om varför de motsätter sig kartläggningen:

– “Vi vill inte att det skall tas foton med så hög precisionsgrad att det kan utnyttjas till att kartlägga områden som har behov för speciell avskärmning. Foton med denna detaljnivå kan ge kunskap om de säkerhetsåtgärder som inte är önskvärda att bli tillgängliga.”

På frågan om vilka områden det gäller förklarar Mandt att det norska försvaret har en del byggnader som är föremål för restriktioner och vill ha mer tid för att kunna säkra dessa tillräckligt mycket.

Den amerikanska ambassaden i Oslo ska vara inblandad och driva frågan åt Apples vägnar. Ambassaden har varit i kontakt med Oslos borgmästare, Fabian Stang, som i sin tur ska ha skickat en skrivelse till den norska försvarsministern där han ber att beslutet ska omprövas.

Försvarsministern pekar i en replik mot att ett av problemen är att Norge i detta fall inte skulle få någon kontroll över det insamlade materialet – andra norska företag som är verksamma inom detaljerad flygfotografering sänker upplösningen rejält över de områden som anses behövas skyddas. Försvaret skall dock inleda en internutredning för att se hur dessa förfrågningar kan tänkas lösas i framtiden, och även se hur grannländerna, Sverige och Danmark, har gått tillväga.

[via: http://9to5mac.com/2013/08/11/norway-government-blocking-apple-from-capturing-3d-flyover-maps-data-in-oslo/ “9to5mac”]
[source: http://www.osloby.no/nyheter/Apple-nektes-a-flyfotografere-Oslo-7273335.html “Aftenposten / Osloby”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!